Învățământul din România pe timp de pandemie

redactor: Bianca Pomparău // editor: Cătălina Perju

Învățământul online a lăsat de dorit în România, însă în zonele rurale a fost aproape imposibil de susținut. Mihaela, cadru didactic la Școala Primară Cosițeni, județul Iași, a hotărât că trebuie să facă ceva pentru elevii ei, niciunul dintre aceștia neavând posibilitatea să participe la orele online. Aceasta le-a oferit smartphone-uri cu ajutorul unei campanii online, făcându-i fericiți pe micuți.

Pandemia cu care s-a confruntat și țara noastră în anii 2020-2021  nu ne-a întreabat dacă ne este bine, dacă ne este rău, sau dacă ne descurcăm… Cu atât mai mult, profesorii au fost puși în fața unor abordări complet diferite. Să fii cadru didactic nu este ușor… Însă, să fii cadru didactic pe timp de pandemie a fost extrem de dificil.

Continue Reading

Muzica clasică are nevoie întotdeauna de context pentru a fi înțeleasă

 

redactor: Mara-Cătălina Bălăiță // editor: Cătălina Perju

Tocmai ați ascultat un fragment din partea a doua a Concertului nr.2 pentru corn de Richard Strauss, cântată de Doris Iorga la oboi. Această secvență  face parte din solourile ei preferate și povestea pe care o aduce pe scenă este de un deosebit rafinament. Richard Strauss este considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX. A compus acest concert în timp ce locuia la Viena și a dedicat oboiului unele dintre cele mai frumoase melodii, fiind unul dintre compozitorii preferați ai lui Doris.

Am ținut neapărat să vă spun povestea din spatele acestei lucrări, deoarece împreună cu Doris am ajuns la concluzia că muzica clasică, la fel ca și arta în sine, are nevoie întotdeauna de un context. Acesta te ajută să înțelegi parcursul, dar și rolul lucrării, transpunându-te în locul autorului, înțelegându-i ideile. Astfel, totul prinde mai mult sens și vezi lucrarea cu alți ochi, sau mai bine spus, o asculți cu alte urechi.

Continue Reading

În pași de dans pe scena vieții

Redactor: Mara Bălăiță // Editor: Cătălina Perju

Ajung într-un cartier liniștit pe strada Andrei Mureșan din Cluj-Napoca, înconjurat de case impunătoare ce aparțineau profesorilor universitari de pe vremea comunismului, cu copaci înfloriți la fiecare poartă, așa ca de început de aprilie. Sun la interfon la nr.1 și urc în grabă scările, șii nu am putut să nu remarc mirosul de legume la cuptor și levănțică. Doamna profesoară de balet, Angela Tecaru, îmi deschide ușa și mă îmbrățișează strâns, după care văd o siluetă dreaptă și zâmbitoare. O recunosc imediat, este Anays care stă așezată la masă, în spatele ei tronând tablouri pictate în ulei și diplome de balet înrămate, care cu siguranță au făcut înconjurul lumii. Este a doua oară când ne vedem, de data aceasta într-un mediu mai informal, în afara mediului reliefat de arta pe care o practică. Ne așezăm la masă, mâncăm și începem să povestim de-ale lumii baletului. Revederea dintre noi a fost mult așteptată, dată fiind atracția pe care o avem toate trei spre arta baletului. Începem să povestim pe nerăsuflate, înșirând nume de artiști în devenire. Aflăm repede care la ce teatru a mai intrat, cine s-a mai accidentat, ce repertoriu s-a mai adăugat la fiecare operă, după care se servește desertul.

Continue Reading

Ce pot oare să fac eu?

 

redactor: Cătălina Perju // editor: Irina Găinușă // ilustrator: Ioana Lascu

Dacă aș avea să aleg între alb și negru, cel mai probabil aș sta pe gânduri o vreme. Însă când vine vorba de albul sau negrul altora, sunt prima care găsește soluții mute și mă compar. Eu, frica și speranța ne punem la o masă, iar cine țipă mai tare câștigă. Când încerc prea des să preiau controlul tuturor lucrurilor, sfârșesc prin a regreta teribil cum m-a făcut să mă simt fiecare refuz sau hai că vedem noi. De ce nu pot fi eu oare căpitanul acestei corăbii care se cheamă destinul meu?

Continue Reading

Dacă mă omoară cineva în timp ce fac cartofi prăjiți?

redactor: Rebecca Popescu // editor: Catalina Perju // ilustrator: Ioana Lascu 

 

Această persoană, care intenționează să mă omoare, ar putea intra atât de ușor în casă, pentru că n-am încuiat.  Eu stau cu spatele la ușa de la bucătărie, cu căștile în urechi, ascult ceva sau cânt sau dansez sau pur și simplu nu aud nimic și intră prin spatele meu, și mă împușcă. Oriunde vrea, are voie sa aleagă că doar sunt cu spatele. Măcar o să mor ușor. Și înainte să mor o să ascult ceva sau o să dansez sau o să cânt. 

Continue Reading

Jurnal de duminică: la capătul anxietății

redactor: Diana N. Mirancea // poze: Diana N. Mirancea

Diana, 22 de ani, anxioasă de profesie. Sunt studentă, dar asta nu-mi ajunge. Am crescut inconștient cu ideea că „trebuie mai mult”. Ia-ți un job (mai mult) mergi la înot (mai mult) învață să șofezi (mai mult) fii prezentă (mai mult) task-uri zilnice. Totul la superlativ. Așa s-a cerut, așa s-a livrat. Poate chiar și peste așteptări de cele mai multe ori. Costul? O perioadă de stres dezvoltată prematur într-o stare de anxietate.

Continue Reading

Despre fenomenul fetelor „Pick-me”

redactor: Beatrice Baciu // ilustrator: Dariana Ilie

O fată „pick-me” este o fată care adoptă un gen de comportament având ca scop primirea aprobării din partea genului masculin. Comportamentul ei include: practicarea glumelor misogine pe seama ei înseși, a nu se îmbrăca cu haine ce-i dezvăluie pielea, dar a fi totuși senzuală, fără a putea fi considerată „ușuratică”, a fi singura care gătește și curăță prin casă și, cel mai important, lăudatul pe internet că face toate astea, însoțit de criticatul indirect al altor femei care nu fac același lucru, plasându-se pe un plan superior față de ele. Iar în caz că nu v-ați dat încă seama despre cine vorbesc, catchphrase-ul lor este „I’m not like other girls” (Ro: „Nu sunt la fel ca celelalte fete”)

Continue Reading

Eterna noastră obsesie cu vara

redactor: Carina Pepene // ilustrații: Alexandra Stroia

Titlu- „Summer 2021 bucket list”, urmat de 11 puncte, nerealiste ca întotdeauna, fiecare precedate de o casetă goală care așteaptă să fie bifată.

De-abia a început vara, știu, dar îmi permit să visez cu ochii deschiși la ceea ce va urma, întocmind liste cu idei, planificând potențiale excursii și făcând „vision boards” pe Pinterest. În fiecare an aceeași poveste! Cu toții parcă suntem cuprinși de o psihoză când vine vorba de acest anotimp – un ocean de posibilități, idei îndrăznețe și aventuri. Totuși, nu v-ați întrebat vreodată de unde vine mai exact obsesia noastră cu vara? 

Continue Reading

Care-i faza cu vaccinul?

redactor: Daria Ancuța // ilustrații: Sabrina Dâscă

Coordonatele spațiale: Pavilionul Expozițional din Constanța, cel mai mare centru de vaccinare din județ

Coordonatele temporale: ora 8:00 dimineața (aprilie 2021)

Personajele: eu și o coadă interminabilă de oameni, toți pregătiți să ni se administreze vaccinul

Continue Reading