Moda, motiv politic – influența războaielor

redactor: Oana-Maria Moldovan // editor: Carina Pepene // ilustrator: Daria Cojocaru

Dacă ai citit articolul despre influența epidemiilor, nu ar trebui să te mire faptul că acum a venit și rândul războaielor să se urce pe scena reprezentată de istoria întunecată a modei. Sau, poate că nu e întunecată, e doar istorie, în forma ei brută; e genul de istorie despre care arareori vorbim. Dar, până la urmă, cineva trebuie să o facă și pe asta.

Continue Reading

Moda, motiv politic – influența epidemiilor

redactor: Oana-Maria Moldovan // editor: Carina Pepene // ilustrator: Daria Cojocaru

De-a lungul istoriei, moda și epidemiile au avut un fir comun al poveștii. Aceste pandemii globale, de care tot vorbim deja de poate prea multă vreme, sunt surprinzător – sau poate că nu –strâns legate de artă, de modă, de evoluția, modernizarea și adesea chiar maturizarea creației.

„Avându-și originea în latinescul facito, însemnând literar „a crea”, termenul „fashion” a ajuns să exprime o serie de valori care includ noțiuni diverse, precum conformitatea și legăturile sociale, rebeliunea și excentricitatea, aspirațiile sociale și statutul, șarmul și seducția. Dorința de a ne îmbrăca transcede granițele istorice, culturale și geografice și, chiar dacă forma și conținutul diferă, motivația rămâne aceeași: împodobirea trupului uman ca expresie a identității.” (Moda – Istoria completa, ed. 2013, Quintessence Editions Ltd.)

Continue Reading

Confidențele unei balerine

redactor: Ingrid Ștefan // editor: Carina Pepene // ilustrator: Laura Rusu

„E ca și cum ai sări în apă, de pe marginea unei stânci, când ai atâtea gânduri care te țin înapoi, un mix de frică, adrenalină, dar mai ales, dorință. E fix secunda aia dinainte să intri pe scenă, când ți se înmoaie genunchii și simți că vrei să fugi. Dar toate astea se risipiesc la primul pas de dans, la căderea cortinei. E ca și cum, deodată, faci  contactul cu apa și e complet liniște în sfârșit, iar tu ești într-o stare de nedescris, o stare de euforie.”

V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă în sufletul unei balerine pe scenă? În spatele tutu-ului și al machiajului perfect, se ascunde de fapt o tânără aflată la marginea unei prăpăstii, gata să sară în pași de dans direct în apă, în lumina reflectoarelor. Ea este Sabina Hultoană, în vârstă de numai 19 ani, balerină la Opera Națională Iași încă de pe băncile facultății de coregrafie.

Continue Reading

Estetica tehnologiei sau căştile ca „statement piece”

redactor: Carina Pepene // editor:  Ana Maria Savu // ilustrator: Laura Rusu

 

Arunci în grabă geanta de umăr pe pat. Gloss, bifat. Ochelari de tată biciclist cu lentile care greu depăşesc 1 deget, bifat. Ceva lipsește totuși… cum ai fi putut uita! Căștile – accesoriul indispensabil oricărei „it girl” care se respectă. 

 

Fuste mini, platforme, blugi largi cu talie joasă, denim și iar denim, materiale vibrante sau sclipitoare şi accesorii kitchoase – sunt doar câteva dintre piesele de rezistență ale trendului Y2k. Bazat pe moda care domina începutul anilor 2000 și sfârşitul anilor 90′, Y2k a împânzit rapid toate rețelele de socializare și a acaparat în ultimii 2 ani feed-urile generației Z de Instagram, Tiktok sau Pinterest. Acest stil a fost popularizat  de vedete precum Bella Hadid, Rihanna, sau Dua Lipa și s-a răspândit rapid datorită timpului excesiv petrecut de adolescenți pe internet. Acum, mergând mână în mâna cu ținutele bazate pe o estetică „vintage”, căştile audio se transformă treptat într-un accesoriu „must have”. 

Continue Reading

Cine suntem când centimetrii dispar

redactor: Oana-Maria Moldovan // ilustrator: Laura Rusu // editor: Carina Pepene

Pentru actori, sălile de repetiție sunt ca o a doua casă, pentru artiștii plastici, atelierele sunt de cele mai multe ori chiar la ei acasă. Marile soprane își pierd nopți și zile exersând pe o scenă fără public. Lumea artei presupune un safe space, ceva care, uneori se simte numai al tău și ai senzația că ți se scurge sufletul ori de câte ori ești departe de acel loc îngrădit cu artă și toate lucrurile care ar trebui să aibă o însemnătate estetică. Ce se întâmplă, atunci când arta pe care o realizezi este moda? Sau mai important de atât, ce se întâmplă când arta pe care o iubești atât de mult se întoarce împotriva ta doar pentru niște… centimetri?

Continue Reading

Intimitatea ne învață să alegem ce spunem despre noi

redactor: Irina Tacu // ilustrație: Ana Maria Crețu

De fiecare dată când povestesc cum am ajuns să fac ceea ce fac, adică să fiu reporter, includ și povestea asta: pe la 10-11 ani mama m-a înscris la un curs la Palatul Copiilor din oraș, cu un nume pompos care supra-vindea ce se întâmpla acolo: Cenaclu de Ziaristică. Eram niște adolescenți cu oarecare chemări creative – unii scriam, alții desenau – care ne adunam o dată pe săptămână, sâmbăta, într-o sală dintr-o clădire cu pereți decojiți al căror singur scop părea să fie să susțină picturile, desenele și cuvintele scrise ale celorlalți copii și adolescenți care trecuseră pe acolo înaintea noastră.

Continue Reading

A juca un rol sau a juca un nume

redactor: Sophia Tiganas  //  ilustrație: Diana Marcu

În ultimii ani a devenit imposibil ca oricine să poată ignora importanța, din ce în ce mai mare, a industriei cinematografice. De exemplu, în 2018, indiferent daca îi interesa în vreun fel sau nu universul Marvel, aproape toată lumea s-a grăbit să prindă bilete la Avengers: Endgame și să fie printre primii spectatori, chiar dacă majoritatea abia știau numele tuturor personajelor. Fenomenul Endgame a adus universului MCU (Marvel Cinematic Universe) mii de noi fani de peste tot din lume, oameni care, prin intermediul filmului, au ajuns să se îndrăgostească de poveste și de cel puțin unul dintre personaje, dacă nu chiar de absolut toate. Complexitatea tuturor caracterelor și a trecutului lor este, în principal, ce a determinat atâta lume să

Continue Reading

Ce simți tu, în dans contemporan

redactor: Andrada Ionescu  //  colaj realizat de: Elena Smîntână
Ce înseamnă dansul? Cât de greu e să te exprimi prin dans și cât de inconfortabil poate deveni? Într-un final, cu ce te ajută dansul?
Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care i le-am pus Biancăi. Bianca Dobre este elevă în clasa a XII-a, iar activitatea pe care a urmat-o de mică este dansul. Anul ăsta se împlinesc nouă ani de când ea face dansuri, perioadă în care a încercat tot felul de stiluri: dans sportiv, latino, street dance, etc. Cel mai recent dans pe care Bianca l-a încercat este dansul contemporan, care, printre alte stiluri, a ajuns să o schimbe foarte mult. Inițial, după ceva timp de dans contemporan, ea și-a dorit să ia o pauză din cauza liceului. Însă, după câteva antrenamente, a decis să continue.
În același timp, pentru Bianca, dansul contemporan, deși un dans care are la bază libera exprimare, nu este de fapt ceva ușor: „În momentul ăsta, mi se pare cel mai inconfortabil pentru mine fiindcă m-am bazat foarte mult, în anii ăștia, pe tehnică. Nu pot să trec așa ușor la libertatea de a mă exprima. Mă gândesc că tot ceea ce fac nu este bine și îmi judec foarte mult dansul”, spune ea.
Deși ideea acestui dans este libertatea, contemporanul are la bază multe elemente preluate din balet sau din gimnastică care sunt mai departe combinate cu mișcări libere. Însă Bianca spune că acestea „sunt doar niște idei, niște sfaturi; tu le adaptezi în funcție de ce simți tu”. Pe de altă parte, ea crede că există două laturi ale acestui tip de dans: o dată că toți oamenii pot dansa contemporan, dacă acesta înseamnă doar să simți muzica; și altă dată, că existența lui este una profesionistă. „Nu mi se pare un dans ușor pentru că eu îl văd din punct de vedere profesional. Dacă participi la concursuri, spectacole sau festivaluri, trebuie să știi multă tehnică și să ai elemente de mobilitate, să fii flexibil. Pot să zic că e cel mai complex pentru că preia elemente din toate părțile, la care trebuie să intervii și tu, să ai imaginație”, este de părere Bianca.
Continue Reading

Trendul de a fi aesthetic: partea III

redactor: Sophia Tiganas   //  poze: David Galati
După ce v-am povestit mult și bine despre trendul aesthetic și m-am agățat cât am putut de haine și stilul vestimentar, am ajuns aproape de concluzia articolului. Totuși nu am putea să tragem o concluzie corectă dacă nu ne-am uita mai atent (adică ne-am mai holba puțin) la un cont de Instagram care abordează acest trend din cu totul alt unghi.
@teodorapetre, studenta în clasa a 12-a la liceul Lauder-Reut din București, are o pasiune pentru visual storytelling (narațiune prin vizual) și tot ce înseamnă partea artistică a lucrurilor, chiar dacă este la mate-info. În legătură cu asta a recunoscut încă din primele câteva minute ale interviului că este indecisă când vine vorba de multe lucruri, inclusiv ceea ce vrea să studieze la facultate. Însă indecizia ei pare că se arată cel mai mult prin stilul ei vestimentar.
„Cred că stilul meu e puțin bipolar, sincer. Îmi place să mă îmbrac foarte feminin, uneori poate puțin mai elegant decât ar fi strict necesar, dar alteori prefer un stil mai confortabil, ceva mai de zi-cu-zi. De orice aș avea chef în ziua respectiva, la bază stă tot stilul vintage. Îmi iau haine din magazine second hand, pentru că mi se pare că în momentul în care îți cumperi ceva vintage, știi că e ceva doar al tău, e unic. Mi se pare că are oarecum o valoare sentimentală.”
Continue Reading

Trendul de a fi aesthetic: partea II

redactor: Sophia Tiganas  //   poze: Lucia Hossu-Longin, Mara Calli

După cum am spus în ultimele câteva propoziții din prima parte a articolului, trendul de “aesthetics” nu se referă la un singur stil vestimentar sau la o singură paletă de culori predominantă în profilul cuiva de Instagram. Acest trend înghite, am putea spune, atâtea categorii de oameni și de stiluri, încât există ceva pentru toată lumea.

Acesta este, de fapt, chiar scopul trend-ului: ca fiecare să aibă propriul lui “aesthetic”, fie că este vorba de ce culori porți sau de cum te îmbraci.
Mara Calli, cunoscută pe Instagram sub username-ul @maracalli, este, de exemplu, la polul opus al acestui trend în comparație cu Tudor Vascocenco (@somehowhigh), adolescentul îndrăgostit de stilul minimalist.
Am impresia că stilul meu este într-o continuă schimbare. Nu știu dacă se mai uită cineva la pozele mele de pe Instagram de acum un an, doi. Atunci mă îmbrăcăm 100% grunge, puțin emo, purtam foarte mult negru și din când în când puțin roz. Acum aș spune că e mai mult o combinație între vintage și retro, deși nu pot să spun că mă încadrez perfect în vreo categorie. Și totuși, aș spune: portocaliu. Am un stil portocaliu,” a spus Mara.
Stilul oricui se poate schimba de-a lungul timpului, după cum ne-au povestit atât Mara cât și Tudor. În schimb, Mara a avut dintotdeauna curaj să se îmbrace exact așa cum voia, chiar dacă unele persoane nu îi „gustau” mereu stilul: „Mereu m-am îmbrăcat cum am vrut eu și am primit câteva comentarii ciudate legate de asta, dar nu îmi prea păsa pentru că mereu conta mai mult sentimentul de a fi îmbrăcată exact cum îmi place.”
Continue Reading