Ție ți-e frică de FOMO?

Ceasul electronic de pe noptieră indică ora 20:26 și stai timp de un minut holbându-te cum numărul se schimbă în 27. Ți se pare ție sau trece în mai puțin de un minut? Te trântești pe canapea și te prelingi pe ea ca un material de satin necălcat. Întinzi mâna după telefonul pe care îl porți după tine prin casă chiar dacă locuiești în 24 metri pătrați. Îl iei peste tot pentru că îți poartă de urât. Te simți incomplet fără el pe blatul de la bucătărie. Dacă blatul se murdărește de făină, să se murdărească și telefonul. Să fie acolo, prezent cât speli vasele. Îl iei în mână cum stai pe canapea și vrei să o suni pe bunica, să îi mulțumești pentru pachet, dar înainte de asta intri pe Instagram 5 minute.

Continue Reading

TIFF 22: Perspective de la marea deschidere

Vineri seara, pe data de 9 iunie, la ora 20:45, peste 3.000 mii de spectatori s-au strâns în Piața Unirii din Cluj-Napoca pentru marea deschidere a celei de-a 22 ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). În cadrul acestuia, la Cluj-Napoca vor fi în acest an 200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați. 

Am decolat în aventura TIFF (9-18 iunie) cu filmul Confort Nordic care a deschis festivalul. Acesta este un film regizat de cineastul islandez Hafsteinn Gunnar Sigurðsson și face parte din Focus Nordic, un program complex al acestei ediții care va aduce în fața spectatorilor din Cluj-Napoca peste 40 de filme, concerte și cine-concerte din Norvegia, Islanda, Danemarca, Finlanda și Suedia. Am sărbătorit startul noi ediții alături de echipa filmului și de alți invitați speciali.

Continue Reading

Învățământul din România pe timp de pandemie

redactor: Bianca Pomparău // editor: Cătălina Perju

Învățământul online a lăsat de dorit în România, însă în zonele rurale a fost aproape imposibil de susținut. Mihaela, cadru didactic la Școala Primară Cosițeni, județul Iași, a hotărât că trebuie să facă ceva pentru elevii ei, niciunul dintre aceștia neavând posibilitatea să participe la orele online. Aceasta le-a oferit smartphone-uri cu ajutorul unei campanii online, făcându-i fericiți pe micuți.

Pandemia cu care s-a confruntat și țara noastră în anii 2020-2021  nu ne-a întreabat dacă ne este bine, dacă ne este rău, sau dacă ne descurcăm… Cu atât mai mult, profesorii au fost puși în fața unor abordări complet diferite. Să fii cadru didactic nu este ușor… Însă, să fii cadru didactic pe timp de pandemie a fost extrem de dificil.

Continue Reading

Muzica clasică are nevoie întotdeauna de context pentru a fi înțeleasă

 

redactor: Mara-Cătălina Bălăiță // editor: Cătălina Perju

Tocmai ați ascultat un fragment din partea a doua a Concertului nr.2 pentru corn de Richard Strauss, cântată de Doris Iorga la oboi. Această secvență  face parte din solourile ei preferate și povestea pe care o aduce pe scenă este de un deosebit rafinament. Richard Strauss este considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX. A compus acest concert în timp ce locuia la Viena și a dedicat oboiului unele dintre cele mai frumoase melodii, fiind unul dintre compozitorii preferați ai lui Doris.

Am ținut neapărat să vă spun povestea din spatele acestei lucrări, deoarece împreună cu Doris am ajuns la concluzia că muzica clasică, la fel ca și arta în sine, are nevoie întotdeauna de un context. Acesta te ajută să înțelegi parcursul, dar și rolul lucrării, transpunându-te în locul autorului, înțelegându-i ideile. Astfel, totul prinde mai mult sens și vezi lucrarea cu alți ochi, sau mai bine spus, o asculți cu alte urechi.

Continue Reading

Povestea mea

Redactor: Bianca Pomparău // Editor: Cătălina Perju

S-a lăsat o liniște confuză în sala de consultație a medicului ginecolog.  Pentru Bianca, prietenul său Alin și doamna doctor, momentul acesta va rămâne întipărit în memorie. Un consult care trebuia să le dea o veste fericită, a ajuns să fie o lecție de viață pentru noi toți. La doar 20 de ani, Bianca a aflat că are cancer. 

La începutul anului 2022, când i-am scris să discutăm despre un proiect, mi-a dat cumplita veste că ceva este în neregulă. Însă atât acea veste cât și celelalte care au venit ulterior, au fost spuse pe un ton hotărât de eu mă fac bine, lupt. Cu o personalitate complexă, energică și puternică, Bianca a reușit să întreacă orice obstacol. La începutul prieteniei, obstacolele au fost falsitatea de la facultate, apoi numărul mare de pași pe care îi făceam să ne plimbăm dintr-un capăt în celălalt al Clujului pe la second hand-uri, lucruri care par acum neînsemnate în comparație cu lupta pentru sănătate pe care a câștigat-o. Caracterul său puternic a ajutat-o să se facă bine, să își înțeleagă boala și gândurile. 

Continue Reading

În pași de dans pe scena vieții

Redactor: Mara Bălăiță // Editor: Cătălina Perju

Ajung într-un cartier liniștit pe strada Andrei Mureșan din Cluj-Napoca, înconjurat de case impunătoare ce aparțineau profesorilor universitari de pe vremea comunismului, cu copaci înfloriți la fiecare poartă, așa ca de început de aprilie. Sun la interfon la nr.1 și urc în grabă scările, șii nu am putut să nu remarc mirosul de legume la cuptor și levănțică. Doamna profesoară de balet, Angela Tecaru, îmi deschide ușa și mă îmbrățișează strâns, după care văd o siluetă dreaptă și zâmbitoare. O recunosc imediat, este Anays care stă așezată la masă, în spatele ei tronând tablouri pictate în ulei și diplome de balet înrămate, care cu siguranță au făcut înconjurul lumii. Este a doua oară când ne vedem, de data aceasta într-un mediu mai informal, în afara mediului reliefat de arta pe care o practică. Ne așezăm la masă, mâncăm și începem să povestim de-ale lumii baletului. Revederea dintre noi a fost mult așteptată, dată fiind atracția pe care o avem toate trei spre arta baletului. Începem să povestim pe nerăsuflate, înșirând nume de artiști în devenire. Aflăm repede care la ce teatru a mai intrat, cine s-a mai accidentat, ce repertoriu s-a mai adăugat la fiecare operă, după care se servește desertul.

Continue Reading

Ce pot oare să fac eu?

 

redactor: Cătălina Perju // editor: Irina Găinușă // ilustrator: Ioana Lascu

Dacă aș avea să aleg între alb și negru, cel mai probabil aș sta pe gânduri o vreme. Însă când vine vorba de albul sau negrul altora, sunt prima care găsește soluții mute și mă compar. Eu, frica și speranța ne punem la o masă, iar cine țipă mai tare câștigă. Când încerc prea des să preiau controlul tuturor lucrurilor, sfârșesc prin a regreta teribil cum m-a făcut să mă simt fiecare refuz sau hai că vedem noi. De ce nu pot fi eu oare căpitanul acestei corăbii care se cheamă destinul meu?

Continue Reading

Moda, motiv politic – influența războaielor

redactor: Oana-Maria Moldovan // editor: Carina Pepene // ilustrator: Daria Cojocaru

Dacă ai citit articolul despre influența epidemiilor, nu ar trebui să te mire faptul că acum a venit și rândul războaielor să se urce pe scena reprezentată de istoria întunecată a modei. Sau, poate că nu e întunecată, e doar istorie, în forma ei brută; e genul de istorie despre care arareori vorbim. Dar, până la urmă, cineva trebuie să o facă și pe asta.

Continue Reading

KNOCKOUT. Dulcea știință de a face vânătăi

– premieră absolută în România, la Teatrul EXCELSIOR –

Teatrul EXCELSIOR prezintă, pe 28, 29 și 30 octombrie 2022, de la ora 19:00, KNOCKOUT. Dulcea știință de a face vânătăi – producție care aduce pe scenă, în premieră absolută în România, piesa The Sweet Science of Bruising a autoarei britanice Joy Wilkinson, sub semnătura regizorală a Sânzianei Stoican, într-un spectacol vibrant, visceral, electrizant care vă transpune în Londra anului 1869, în plină epocă victoriană dominată de tabuuri și prejudecăți.

Continue Reading
1 2 3 12