TIFF 22: Perspective de la marea deschidere

Vineri seara, pe data de 9 iunie, la ora 20:45, peste 3.000 mii de spectatori s-au strâns în Piața Unirii din Cluj-Napoca pentru marea deschidere a celei de-a 22 ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). În cadrul acestuia, la Cluj-Napoca vor fi în acest an 200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați. 

Am decolat în aventura TIFF (9-18 iunie) cu filmul Confort Nordic care a deschis festivalul. Acesta este un film regizat de cineastul islandez Hafsteinn Gunnar Sigurðsson și face parte din Focus Nordic, un program complex al acestei ediții care va aduce în fața spectatorilor din Cluj-Napoca peste 40 de filme, concerte și cine-concerte din Norvegia, Islanda, Danemarca, Finlanda și Suedia. Am sărbătorit startul noi ediții alături de echipa filmului și de alți invitați speciali.

proiecție de film în Piața Unirii
Sursă foto: Andreea Popa pentru TIFF

Prin intermediul acestui film, Sigurðsson își testează pentru prima oară umorul negru în limba engleză. Confort nordic este prima sa ieșire din spațiul de confort islandez, deși mare parte din poveste tot acolo se petrece. Filmată în Anglia, Franța și Islanda, comedia este o cursă contra cronometru prin aer și printre nămeți, o aventură improbabilă în care anxietatea e contagioasă, iar paranoia pândește după colț. Astfel, fobia de mers cu avionul poate fi tratată printr-un zbor de lungă durată, sub supravegherea unui ghid. Cel puțin așa spune cursul exclusivist la care se înscrie un grup deloc eterogen de anxioși. Problemele însă apar rapid și escaladează surprinzător de absurd. 

Din distribuție au făcut parte actori precum Timothy Spall (unul dintre actorii preferați ai regizorului Mike Leigh, protagonist în Secrets and Lies sau All or Nothing și laureat la Cannes cu un premiu de interpretare pentru Mr Turner, dar familiar publicului larg grație personajului Peter Pettigrew din seria Harry Potter). Totodată, acesta a primit premiul pentru Întreaga Activitate în cadrul Galei de Deschidere TIFF și a vizionat pentru prima dată filmul, alături de publicul clujean.

„Este o onoare să primesc acest premiu din partea Festivalului Internațional de Film Transilvania. N-am mai fost niciodată în România, mi-am dorit dintotdeauna să ajung aici, voi sta puțin timp, dar deja îmi place foarte mult. Oamenii pe care i-am întâlnit aici la Cluj sunt fermecători. Sper să vă placă filmul din această seară, eu încă nu l-am văzut, dar îl viziona împreună cu voi. Sunt onorat că sunt aici, să aveți o seară plăcută” a spus Spall

Alte roluri incredibile le-au avut: Lydia Leonard, actriță engleză de teatru și film (The Crown, Ten Percent), Sverrir Gudnason, cunoscut cinefililor pentru rolurile din Ali(e)nare (2021) și Original (2010), sau Björn Hlynur Haraldsson, actor islandez ce a putut fi văzut anul trecut la TIFF în comedia polițistă Cop Secret

Filmul a avut premiera mondială în martie la SXSW Film Festival (SUA) și marchează revenirea lui Hafsteinn Gunnar Sigurðsson la Cluj. Primele sale filme, La răscruce (2012) și Parisul Nordului (2015), au concurat pentru Trofeul Transilvania, iar în 2017 islandezul s-a întors la TIFF cu Copacul vrajbei noastre, o comedie neagră lansată la Veneția, despre lupta pentru teritoriu dintr-o suburbie burgheză islandeză. “Este de departe unul dintre festivalurile mele favorite. M-am îndrăgostit de TIFF acum mai bine de zece ani când am venit la Cluj cu filmul meu de debut. Mulțumesc festivalului pentru încrederea în mine și pentru această relație de lungă durată.” 

Northern Comfort va fi ulterior distribuit în România de Transilvania Film.

Timothy Spall pe covorul roșu de la TIFF
Sursă foto: Andreea Popa pentru TIFF

În deschiderea TIFF22, Tudor Giurgiu, președintele TIFF a transmis un mesaj de solidaritate în cadrul grevei profesorilor: „TIFF-ul e o sărbătoare, înseamnă mult mai mult decât filme, anul acesta aveam 200 de filme din peste 50 de țări, înseamnă 10 zile intense de film, muzică, cine-concerte, de întâlniri cu publicul, de surprize, întâlniri cu vedete ale cinema-ului european și mondial. Nu pot să nu ignor ceea ce am văzut pe străzi și ceea ce vedem cu toții în ultimele zile, sunt un produs cumva al școlii clujene, am învățat aici până în clasa a XII-a, învățătoarea mea tocmai s-a stins din viață de curând, am aflat vestea asta acum câteva zile, fără ea probabil n-aș fi acumulat lucrurile pe care le-am acumulat în anii aceia importanți”. 

Acesta a dat și o explicație covorului turcoaz care l-a înlocuit anul acesta pe cel cel roșu: „turcoazul este o culoare simbol folosită pentru a face cunoscută o statistică dramatică din jurul nostru și anume aceea că România are cea mai ridicată mortalitate prematură prin cancer de sân și cancer cervical din Europa. Peste 22.000 de femei își pierd viața anual în România din care 1 din 4 din cauza cancerului de sân și cel cervical. Am decis să schimbăm culoarea tradițională a covorului să tragem și noi un semnal de alarmă în ceea ce privește importanța prevenției și a diagnosticării timpurii. TIFF se alătură acestei cauze și donează 10.000 de euro Fundației Renașterea”.

Totodată, pe scena TIFF au urcat ca de obicei, primarul Clujului, Emil Boc, respectiv Mihai Chirilov care ne-a recomandat câteva filme prezente la TIFF anul acesta pe care nu ar trebui să le ratăm.

Actorii Timothy Spall, Geoffrey Rush, Darko Perić și regizorii Oliver Stone și Michel Franco sunt invitații speciali ai evenimentului care se va desfășura timp de 10 zile în 18 locații din Cluj-Napoca, Florești și Bonțida.

Sâmbătă pe data de 10 iunie, iubitorii de filme au fost așteptați la o întâlnire cu Spall, care a avut loc la Hotel Radisson Blu de la 10:30. Acesta a purtat o conversație despre cariera sa cu Mihai Chirilov, Directorul Artistic TIFF.  

Sursă foto: Andreea Popa pentru TIFF

Weekend la Opera Maghiară

Din cauza condițiilor meteo neprevăzute, seara de sâmbătă, 10 iunie a fost petrecută la Opera Maghiară în prezența artistului suedez Jay-Jay Johanson. Concertul a fost urmat de proiecția documentarului Ce mașinărie fantastică (And the King Said What a Fantastic Machine, r. Axel Danielson & Maximilien Van Aertryck). Duminică, tot la Opera Maghiară, s-a proiectat filmul Infinity Pool (r. Brandon Cronenberg), nerecomandat minorilor.

În cinematografe sunt programate zeci de filme. De neratat sunt două filme de Oscar, Tár (r. Todd Field, SUA), cu Cate Blanchett, dar și Balena (The Whale, r.  Darren Aronofsky, SUA) cu Brendan Frasser

De luni, 12 iunie, ne vom întâlni cu actorul australian Geoffrey Rush, regizorul american Oliver Stone, regizorul mexican Michel Franco și actorul sârb Darko Perić. Aceștia vor fi prezenți la proiecții speciale, dar și în cadrul unei serii de masterclass-uri. Regizorul Cristi Puiu și actrița Ana Maria Marinca se întorc și ei la TIFF. 

Timp de 10 zile sunt așteptați la TIFF peste 100.000 de participanți. Dacă sunteți prin Cluj vă încurajăm să mergeți la evenimente și vă urăm vizionare plăcută.

You may also like