Despre ediția aniversară Super10

redactori: Vlad Sabo Andrei & Teona Tofan // editor: Vladimir Ciobanu // ilustrator: Cristina Crețu

În perioada 29 – 4 septembrie a avut loc ediția aniversară a festivalului Super, festival de film și artă făcute de adolescenți. A fost, fără nicio îndoială, super!

 

Super a început în 2013, din dorința unor adolescenți de a avea un spațiu încurajator unde să își proiecteze filmele și să își cunoască colegii și colegele de generație cu aceleași pasiuni.

Apoi, pe parcursul anilor, Super a crescut într-una dintre cele mai importante platforme de educație non-formală din țară, toți acești adolescenți fiind constant impulsionați să își descopere și să își aprofundeze practicile artistice și marile întrebări și răspunsuri despre lumea înconjurătoare.

Activitatea Super vine mai ales în completarea sistemului de învățământ românesc, care prea rar își concentrează atenția asupra contextului specific în care se formează elevii, păstrând interacțiunea profesor-elev în parametrii unei programe învechite și a unui limbaj de lemn care îngreunează și crispează înțelegerea, în loc să o sprijine.

Așadar, prin întâlnirile cu reprezentantele și reprezentanții artei contemporane (regizoare de film, artiști vizuali, poeți, muzicieni), participantele și participanții Super au ocazia să învețe în moduri cât mai variate, să se exprime liber, să își păstreze curiozitatea și atenția active și, nu în ultimul rând, să își cunoască viitorii prieteni și colaboratori.

sursă: https://www.superfestival.ro/despre/

 

În acest an, în cadrul festivalului s-au adunat o mulțime de tineri regizori, poeți, artiști plastici, fotografi, cinefili și iubitori de artă din toată țara. De-a lungul celor 10 ani de activitate, Super a format o comunitate plină de tineri care pun mai presus de orice dragostea lor față de artă, iar acest lucru s-a văzut în cadrul fiecărei zile de festival. Atmosfera a fost una plină de energie, și a creat un spațiu sigur, unde ideile, arta și pasiunea au o voce mereu ascultată.

Prima zi de evenimente s-a însumat în prima zi de proiecții – Proiecția Retrospectivă: 10 ani de Super. Publicului i s-a oferit o paletă diversă de artă cinematografică. Fiecare scurtmetraj a avut o modalitate originală de a-și prezenta scopul, iar fiecare dintre regizori, în propriul său limbaj, a ajuns la sufletul spectatorului. Super este o pasiune, Super nu a fost gândit pentru o vânătoare de premii, nimeni nu s-a luptat să fie cel mai bun, toți au avut de câștigat și toți s-au bucurat de arta celor din jurul lor. Am putut vedea evoluția unei mentalități colective, am putut vedea 10 ani de gânduri, de fericiri și de frustrări ale tinerilor din jurul nostru și ne-am dat seama, din nou, de importanța artei de calitate, arta pe care Super o promovează. 

În a doua zi am făcut cunoștință cu tinerii poeți și poete, ale căror cuvinte au format antologia de poezie Super: șotron pe întuneric și i-am auzit lecturând poeziile realizate în cadrul atelierelor Super. Poezia a fost emoționantă, iar adolescenții de pe scenă s-au bucurat de un public empatic, care a răsuflat cot la cot cu ei, care le-a fost alături atât prin număr, cât și prin aplauze. Apoi, întreținând aceeași energie, am vizionat o serie de videopoeme, un proiect experimental foarte drăguț, Film + Poezie = ?, filmul și poezia au făcut o echipă excelentă.

În următoarele zile am vizionat calupuri de scurtmetraje atât naționale, cât și internaționale. Ziua a treia, a patra și a șasea au prezentat calupurile Te invit să mă cunoști, Când eram mic mâncam nisip, Când nu te vede nimeni, Uit unde eram, Blândețe #b4a7d6.

În ziua a cincea festivalul a avut loc la Combinatul Fondului Plastic, unde s-a ținut Expoziția Super10: Rearview Mirror. În cadrul expoziției, adolescenți de toate varstele și-au expus lucrările în moduri diverse, exponatele variind de la picturi și fotografii la sculpturi și diorame. Atmosfera a fost asigurata de DJ Madame Thussy, cu un set energic de hyperpop.

Acum poate vă întrebați, totuși, de ce este important un festival precum Super? Doar divertisment pentru adolescenți de-a lungul a șapte zile? Deși, aparent pentru publicul larg festivalul durează numai șapte zile pe an, activitățile din cadrul Super sunt întinse pe tot timpul anului prin ateliere, programul de ambasadori și programul de educație cinematografică pentru liceeni Zero La Purtare ( ZLP pe scurt).

Ateliere?”. Pe parcursul anului, Super organizează diverse ateliere destinate adolescenților. Pe lângă cele destinate artelor prin ateliere precum cele de poezie, film sau fotografie, se organizează și ateliere de dezvoltare personală, cum ar fi cel de relații sănătoase sau advertising. 

Ambasadori?”. Super se ține în fiecare an în București. Nu toți au însă posibilitatea să vină și să stea o săptămână pentru festival. Din această cauză a apărut programul de Super-Ambasadori, prin intermediul căruia tinerii din afara capitalei, atât pe teritoriul României cât și în Rep. Moldovă, aduc câte o bucată din festival la ei în zonă. Proiecții de film, recitaluri de poezie sau expoziții de artă sunt doar câteva dintre potențialele evenimente organizate de aceștia.

Ze-Le-Ce?”. Zero La Purtare este, pe scurt, un program de educație cinematografică organizat în parteneriat cu One World Romania, în urma căruia tinerii participanți învață ce înseamnă mai exact să fii jurat și selecționer pentru un festival de film, experiența culminând chiar cu jurizarea pentru premiul liceenilor din cadrul One World și selectarea filmelor și crearea calupurilor pentru Super Festival.

Toate aceste proiecte, pe lângă cele șapte zile de Super în sine, au ca scop menținerea și propagarea valorilor festivalului, anume încurajarea culturii, dezvoltarea adolescenților atât pe plan personal cât și artistic și crearea unui spațiu sigur în care toți se pot simți incluși și își pot manifesta creativitatea și individualitatea.

De asemenea, în cadrul Târgului Super s-au aflat și câțiva tineri antreprenori extrem de talentați: @cumsecade – ilustrații realizate de Alex Horghidan; Sacosh – sacoșe realizate din pet-uri reciclate și @odeleta – o tânără specializată în personalizarea hainelor sau ale sacoșelor de pânză, @tuszine – revistă de poezie și artă digitală.

În acest an, Super a reușit din nou să fie super. Un an dificil, cu așteptări, în care echipa de organizare a reușit să ofere un eveniment calitativ care aderă la principiile de bază ale festivalului și la a 10-a ediție. Un an în care Super a trecut de la un simplu festival la ONG. Cu aceste ocazii aniversare, echipa Versus a pregătit un tort, împodobit cu sugestii de la participanții festivalului.

 

La mulți ani, Super! 

You may also like