redactor: Ana Corciu // editor: Irina-Adelina Găinușă // ilustrator: Vlad Țurcanu
Vrei să scapi de verile amorțite, când afară e prea cald, iar tu n-ai voie să ieși noaptea afară, singurul moment al zilei când e mai răcoare? De după-amiezi singuratice în care nu găsești ce poate să te facă fericit din nou? Parcă ai vrea să pleci din orașul ăsta, din țara asta, ba chiar de pe planetă? Știi și tu că n-ai cum.
Ei bine sunt aici să îți arăt noul nostru produs, FICȚIUNEA!
Ce? NU îți place să citești? Nu e nicio problemă, descoperă noua gamă de „seriale în care te poți pierde câteva zile bune” sau chiar „serii de filme care o să te facă să uiți cine ești”.
Nu sună rău, nu?
La nivel global, ficțiunea a fost prezentă încă de la începuturile lumii. Cine poate să îmi spună că un copil în Grecia antică nu stătea toată ziua să asculte poveștile mitologice și chiar asta l-a făcut să își salveze orașul de la un incendiu? Eroii ăștia… Mai departe, chiar dacă încă nu existau opere bine cunoscute, Evul Mediu a amorțit sub greutatea basmelor și a legendelor. Ușor, ușor, omenirea a ajuns la poveștile surorilor Brontë sau ale lui Mark Twain. Bine… asta până când a apărut cinematografia și lumea fantastică a trecut de la legende, basme și povești la Walt Disney sau Charlie Chaplin; hei, mami, putem să mergem la film? Dragul meu, e război, cum adică să mergem la film? Documentare? Uh, alte cărți, omg câte evadări noi avem. Ce sunt alea seriale? Filme mai lungi, dar de fapt mai scurte? Bun, ia-mi toți banii. Netflix? Ce e Netflix? Eu am Hbo Go. Ai văzut că s-a băgat Disney+ în România? Acum pot să văd toată seria Avengers. Ok, da’ cu cărțile cum rămâne? Nu rămâne. Am rămas fără.
Nu îmi poți spune că nu ți s-a întâmplat, măcar o dată, să te uiți la un film sau serial foarte trist și pentru câteva zile să nu îți poți lua gândul de la el. Și acum hai să ne ducem mai departe de propria persoană: gândește-te la cei din jurul tău. Bunica ta îți zice că poți să vii la ea, dar asta înseamnă să vă uitați împreună la serialele turcești de pe Kanal D toată seara? Cea mai bună prietenă a surorii tale abia așteaptă să vină să-i povestească despre noua carte pe care a citit-o? Nu înțelegi de ce se tot vorbește despre cel mai nou serial apărut? FICȚIUNE. FICȚIUNE. FICȚIUNE. Magie și prințese și copaci care cântă și hei, de ce e publicitate? îmi stricați cursul ideilor! Nici nu știi cât am așteptat episodul ăsta și mamă, ce mi-aș dori să merg și eu în Narnia, ia să mă bag în dulap. Crezi în zâne? Cred în magie și cred în orice în afară de mine și cred că Regina o să moară în episodul ăsta. Mamă, de ce personajele mele preferate mor tot timpul? Wow. N-a murit. Ăsta da plot twist. M-a amețit de tot!
Revenind la produsul nostru, ficțiunea…
Ai vrut vreodată să pleci undeva și să nu te mai întorci? Ba chiar într-un loc care nici nu există? Ei bine, dacă îți faci cont premium primești o infinitate de lumi care nu există.
Ce? Te-ai săturat de problemele tale? Nu spune mai mult! Am recomandarea perfectă pentru tine! Ce zici de o carte în care temperaturile sunt extrem de scăzute și, pe lângă asta, mai e și un război care continuă de câteva sute de ani? A, și evident, personajele se confruntă și cu dragoni? Oare ce va face eroul? Da! Acum problemele tale sunt un nimic. Ți-am zis, funcționează.
Ideea la care tot vreau să ajung este că ficțiunea încă își face simțită prezența în viața noastră zi de zi.
Putem să intuim că astfel de evadări pot avea un impact destul de mare asupra noastră, dar cum ne afectează asta sănătatea mintală? Care sunt repercusiunile și cum putem să setăm niște limite în acest sens? Ei bine, vei afla răspunsul la aceste întrebări dacă vei continua să citești. Fiind interesată de acest subiect, am reușit să fac rost de răspunsurile unui psiholog bine pregătit, care au ajutat enorm la formarea acestui articol (ca să nu credeți că inventez eu chestiile astea).
Hei! Hei! Hei, dar înainte de asta, nu uita că avem o super reducere la gama noastră de cărți fantasy cu peste 1000 de pagini, asta ar veni cam o carte pe săptămână! Nu rata șansa. Și dacă stai în casă toată ziua și reușești să citești una în 3 zile PRIMEȘTI URMĂTORUL VOLUM GRATIS. Comandă azi și nu mai sta pe gânduri!
Te vei bucura să auzi că, în mare, scrierile fictive sunt benefice pentru tineri. Ficțiunea te poate ajuta să-ți lărgești orizonturile, să îți dezvolți creativitatea și imaginația.
Ai auzit? Exact, exact, exact… ficțiunea face toate aceste lucruri!!
N-am terminat încă!
E adevărat că suferințele din viața reală ne pot face să ne pierdem, să ne refugiem în cărți, în mâncare, în cumpărături, în consum de substanțe, etc. Problema apare când o fugă de moment devine un mod de viață. Ce e prea mult, strică. Ne putem identifica cu un personaj, tocmai pentru că am rezonat cu el… și ajungem să trăim prin cărți și personaje, riscul fiind acela că nu acționăm în viața noastră, nu trăim prezenți în viața noastră, fugim de a ne asuma deciziile, schimbările. E o linie cât se poate de subțire în această privință și de multe ori picăm pradă acestor lumi, dar e important să conștientizăm impactul pe care îl au asupra noastra, fie acesta benefic sau nu.
Odată ce treci de această linie care face diferența dintre „ficțiunea bună” și „ficțiunea rea”, ce se poate întâmpla atât de rău de această parte rea? Printre riscuri se numără și faptul că îți va fi greu să diferențiezi dintre ce e real și ce nu. E important să rămânem în prezent, în realitate. Uneori avem nevoie de cineva din afară care să ne ajute, să ne arate că am alunecat prea mult în imaginar… e posibil să nu ne dăm seama. E important să fim mereu atenți la ceea ce se întâmplă în viața noastră. Câtă realitate, lucruri concrete, realizări palpabile și câte planuri, amânări, nerealizări sau lucruri nepuse în practică există.
Minciuni! Nu are cum să te rănească o bucată de hârtie cu câteva cuvinte pe ea! Rămâi cu mine și ai să vezi. Doar mai stai puțin și pot să îți arăt tot ce ai nevoie să știi. Doar mai stai puțin și vei fi în siguranță și departe de viața ta!
Eu n-aș face asta în locul tău…
Sigur că ficțiunea ne-a ajutat să trecem prin multe. Poate și tu, la fel ca mine, ai camera plină de postere cu filme și seriale și poate ții enorm la biblioteca ta doar pentru că acele cărți au ajuns să facă parte din tine. Și, într-adevăr, poți spune că acestea au fost lângă tine în vremuri grele și te-au ajutat când aveai nevoie. Poate chiar așa ai descoperit chestii importante din viața ta, cum ar fi ce vrei să faci după ce termini școala, cum vrei să-ți decorezi camera sau poate doar ce vrei să mănânci de dimineață. Poate acestea au fost cele care te-au făcut să te împrietenești cu oameni noi: „nu pot să cred că ai melodia aia ca ringtone! Ador filmul ăla”. Sau poate te-ai apucat de o pasiune nouă, cum ar fi cântatul la pian sau călăria. În orice caz, putem să fim recunoscători pentru tot ce a făcut creația fictivă în viața noastră. Ce vreau să punctez totuși ar fi faptul că… în timp, aceasta poate avea un impact negativ asupra ta, fiind ușor să ajungi să te izolezi de lumea reală și de ceea ce e cu adevărat în jurul tău.
Nu! Nu! Atâtea oportunități să călătorești, doar imaginează-ți!
Nu eu sunt răufăcătorul aici! Ascultă-mă, îți vreau doar binele. 15 filme noi și-o speranță. Și stai aici în pat și uită-te că e mai comod, afară e prea cald să ieși și toți prietenii tăi dau BACUL anul ăsta, n-ai cu cine să ieși. Telenovele turcești și „De veghe în lanul de secară” și eroul tocmai a găsit soluția, nu poți pleca tocmai acum! Comedie, creație literară, „Albă ca zăpada și cei 3 purceluși”. Ah, nu, stai, asta sună greșit, cred că erau 7 purceluși. Prognoza meteo anunță 35 de grade, nu vrei să te confrunți cu asta și ah, teancul de cărți din camera ta pare prea frumos ca să fie adevărat. A apărut un sezon nou. Capitolul 12 și mama te strigă la masă, dar tu mai vrei să citești încă o pagină. Și-ncă una. Și când ajungi la masă într-un final, toată lumea doarme și mâncarea s-a răcit și nu îți explici cum. Ah și cred că erau de fapt 7 pitici, nu purceluși. Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa. Și-ncălecai pe-o căpșună, și vă spusei o mare minciună.