redactor și ilustrator: Vladimir Ciobanu // editor: Cătălina Perju
Festivalul Internațional de Film Transilvănean (TIFF) este primul și cel mai mare festival de lungmetraj din România. Precum în acest an, cât și în cei anteriori, #TIFF21 nu ar fi putut deveni realitate fără întreaga muncă depusă în spatele ecranelor.
Pe lângă întreaga echipă de organizare, voluntarii mereu au avut un rol important, atât în cadrul acestui festival, cât și a tuturor celorlalte evenimente sau festivaluri din întreaga lume: mereu acolo să ajute, să ofere informații sau pur și simplu să se asigure că totul decurge conform planului.
TIFF este împărțit în fiecare an în peste 16 locații: Cinema Victoria, Cinema Arta, Cinema Dacia Mănăștur, Cinema Mărăști, Cinema Florin Piersic, Cercul Militar, Casa De Cultură a Studenților, Piața Unirii Open Air, Iulius Parc Open Air, Muzeul de Artă, Universitatea Sapientia, UBB Open Air, Parc Poligon Florești, Castelul Banffy Bonțida și Arkhai Sculpture Park Vlaha. În fiecare dintre aceste locații au avut loc proiecții, concerte, cine-concerte și expoziții, evenimente care nu ar fi putut deveni realitate fără ajutorul celor 300 de voluntari din cadrul #TIFF21.
Împărțiți în 11 departamente (Cinema Star, Screening Hot shot, Subtitle MC, Protocol Idol, Logistics Hero, Tech Wizz, TIFF Shop, Guest Genius, Undercover Team și Social Media Pro), puteai vedea voluntarii împărțiți în cele 16 locații cum ajutau cât de mult puteau. Cu o bluză verde sau chiar galbenă, cu diverse pliante sau aparate de scanat în mână și un badge la gât, îi puteai vedea pe voluntarii din cadrul acestei ediții TIFF.
„Make films, not war!” a fost sloganul acestei ediții, aflat și pe bluzele voluntarilor și reprezentând un protest față de războiul din Ucraina, provocat de invazia rusească. În cadrul fiecărei proiecții a existat un mic filmuleț marca TIFF. O fetiță căreia îi erau oferite diverse cadouri, însă le refuza pe toate. A observat un pistol fals pe care, imediat, l-a și luat. Apoi, a alergat prin toată casa, prefăcându-se că împușcă toate persoanele. Acestea, desigur, au căzut dramatic pe jos, pe scări sau chiar cu capul în farfurie. Filmul se arde, iar apoi apare clar sloganul #TIFF21: „Make films, not war!”.
Partenerul principal de anul acesta al festivalului TIFF a fost McDonalds, care a avut un rol foarte important în cadrul experienței de voluntariat Aceștia au primit, fiecare, câte 10 cupoane cu diverse oferte. Pe parcursul întregului festival, McPuișorii și McCheese-urile au fost nelipsite.
Experiența voluntarilor este mereu diferită în cadrul oricărui eveniment sau festival, astfel am vrut să aflu care este perspectiva lor în cadrul TIFF. Voluntarii au fost împărțiți în mai multe departamente, fiecare mai solicitantă în felul său. Am reușit să iau legătura doar cu câțiva dintre ei pentru a-mi povesti mai multe despre ceea ce au avut de făcut și cum au decurs lucrurile.
Pe ce departament ai fost anul acesta, ce ai avut de făcut, cât de solicitant a fost?
„Eu a trebuit să stau cu cei 10 actori de teatru prezenți la TIFF. Fiecare actor dorea să intre în lumea filmului (fiindcă erau de la teatru), iar eu stăteam cu ei ca să îi ajut, cu orice aveau nevoie. Am învățat cum să ajut mai mulți oameni deodată, dar am învățat și să fac cafea :). Nu pot spune că au fost aspecte negative pe care le-am invatat, dar singurul lucru negativ a fost că nu mai aveam colegi din departament și astfel stăteam singura cand aveam tură.” – Daria, 16 ani, 10-pentru-film.
„Departamentul nostru s-a ocupat, mai exact, pe partea de logistică, adică amenajarea perimetrului pentru spectatorii ce urmau să vină la proiecția filmului. În prima zi mi s-a părut cel mai solicitant, deoarece era ceva nou pentru mine, dar după a devenit o obișnuință. Aspectele pozitive au fost că am câștigat experiență în cadrul unui festival de genul, prieteniile legate și amintirile de care o să îmi amintesc cu mare drag de acum înainte. Un aspect negativ a fost răutatea anumitor spectatori care au impresia că pot să trateze voluntarii cu superioritate. Chiar dacă noi suntem puși la dispoziția lor pentru orice problemă, totuși ar trebui să existe anumite limite.” – Carla, 18 ani, Cinema-star Open Air.
„Noi suntem responsabili să ruleze bine subtitrarile filmelor. În timpul proiecțiilor trebuie să urmărim și să sincronizam replicile din film cu fișierul care are subtitrarea, de la un laptop care e undeva mai retras în sala de cinema. Situatia ideala e cand filmul vine direct de la distribuitori cu subtitrarea pe imagine, cum s-a intamplat mult anul asta. Apoi se mai poate să trebuiască doar sincronizată, după care se rulează automat. Rar, sunt filme la care trebuie afișată fiecare replica manual, ceea ce e puțin stresant. Cred că e departamentul perfect pentru cinefili, am văzut o mulțime de filme interesante la care poate nu aș fi mers dacă nu aveam tură; dacă nu sunt probleme cu subtitrarea, poți urmări filmul nederanjat. Un aspect pozitiv a fost faptul că am avut ocazia să văd foarte multe filme și să cunosc mulți prieteni noi. Legat de aspectele negative, am sa zic unul cam superficial, dar numai pentru că altele nu sunt: cum noi stăm în sala de cinema pe timpul turei, fotografii din undercover team nu prea au șansa să ne facă poze.” – Ana, 18 ani, subtitle MC.
„În timpul zilei ajutam animatorii mai multor activități pentru copii și adolescenți organizate de diferite companii cu scopul de promovare, publicitate sau educare. După-masa și seara aranjam și pregăteam zona de cinema în aer liber, aranjam scaunele, gardurile, steagurile și bannerele și ajutam echipa de screening la intrare. După ce se termina filmul strangeam totul și mergeam spre casă, unii norocoși că locuim aproape și aveam numai puțin pană la pat, alții mai puțin pentru că trebuia să caute mașină să meargă până în Cluj. Un aspect pozitiv a fost faptul că am invatat stau departe de fast food (MCDonalds ca să fiu mai specific) și că m-am distrat. Însă, Am aflat că nu-mi plac copii. Și am cheltuit mult pe mancare, stomacul meu avand o problema mare cu orice ce provine dintr-un fast food american pe nume McDonald’s.” – Andrei, 17 ani, Cinema-star Outdoor Florești.
Ai vreo poveste amuzantă / random despre aceasta ediție a TIFF-ului?
„O grămadă! Dar una funny e despre lucrul meu favorit din lume, mâncarea! Am mers la McDonalds să luăm binemeritata cină, care era așteptată de toată lumea. Ajungem, mergem să luăm mâncarea, dar constatăm că nu avem voucherele de salată (noi având în departament câteva persoane vegetariene); eram siguri că am luat toate voucherele! Unul dintre noi a fugit repede la coordonatoarea noastră pentru ele, în timp ce noi stăteam și ne gândeam cum am putut să pierdem fix cele pentru salate:)))) doar ca să constatăm, peste câteva zile, că au căzut și s-au împrăștiat prin locația noastră și le găseam random, în timp ce aranjam scaunele sau curățam zona.” – Carla, 18 ani, Cinema-star Open Air.
„Sâmbătă seara am fugit cu MC-ul în brațe în timp ce mă urmăreau niște copii să mi-l fure. Am pierdut un copil (a fost găsit). A venit un domn din Grigorescu să se planga de gălăgia din Floresti din cauza TIFF-ului. Mi-a spus o fetiță mica că sunt persoana ei preferată. Lista poate continua.” – Alexandra, 16 ani, Cinema-star Open Air Florești.
„Iacob mi-a băgat degetul în nas, m-am apucat de plans pentru că o mamă și-a pierdut copilul deși eu l-am văzut când a plecat de langa mama sa, a trebuit să fug după o femeie care a sărit gardul în loc să-și ia bilet.” – anonim.
Dar una nașpa / dubioasă ?
„S-a înfundat toaleta si ce a urmat după nu a fost prea roz.” – Matei, 16 ani, Cinema-star Unirii Open Air.
„Am fost abordați de un domn turmentat la Gala de închidere.” – Diana, 17 ani, Welcome Pack.
„McCheese-ul care mi-a stat în stomac mai mult de 24 de ore.” – Andrei, 17 ani, Cinema-star Outdoor Florești.
Răspunsurile voluntarilor au fost extrem de diverse, însă cele mai dese au fost cele legate de buna organizare a festivalului, comunicarea eficientă și (în special) nelipsitele mese de la McDonald’s. Câțiva dintre ei au spus că poate nu ar mai mânca de la Mc niciodată după aceste 10 zile, dar mai bine așteaptă următoarea ediție TIFF până să se pronunțe.
Ți se pare diferită experiența de voluntar TIFF spre deosebire de alte voluntariate? De ce?
„Da! La TIFF totul mi s-a părut diferit, încă din prima zi: organizarea promptă, seriozitatea tuturor când venea vorba de o sarcină de lucru, dar care venea la pachet cu o mulțime de funny moments în care pur și simplu râdeam cu lacrimi! La alte voluntariate, vibe-ul era mai sec, fără culoare.”– Carla, 18 ani, Cinema-star Open Air.
„Da. Până acum am făcut voluntariat la evenimente mult mai micuțe, cu mai puțini voluntari, unde toată lumea avea de lucru toaaată ziua și după 4 zile eram epuizați toți. Aici eram plăcut surprinsă când am aflat că o tură nu înseamnă o zi întreagă, ci ore rezonabile de lucru. În plus, ni s-a arătat în foarte multe feluri cât de apreciați suntem, ceea ce este, de asemenea, un factor cheie.” – anonim.
Ai avut vreun moment în care ți-ai spus „de-abia aștept să vin și anul următor”? Care a fost acela?
„Filmul Fuga din Mogadishu.” – Claudia, 30 de ani, acreditări.
„Sigur, printre primele dăți când după ce am strans și aranjat toate cele am stat la o bere/vin cu echipa, a fost mișto rău. În plus înainte de festival, cel puțin eu, am ajutat la construirea lojei și a scenei de proiecție, iar sentimul că munca ta se materializează în ceva este divin.” – Matei, 16 ani, Cinema-star Unirii Open Air.
„La concertul lui Eliades Ochoa, eram în mijlocul mulțimii și dansam cu alte câteva colege de voluntariat și în mintea mea îmi ziceam «Doamne, de abia aștept să vin și anul următor!» ”– Carla, 18 ani, Cinema-star Open Air.
„Nu am avut așa moment, deși probabil voi veni. De ce? N-aș ști să-ți spun.” – Andrei, 17 ani, Cinema-star Outdoor Florești.
Per total, ce ai putea spune despre toată această experiență? Ai recomanda-o mai departe sau nu? De ce?
„E de neratat dacă-ți plac filmele sau vrei să petreci câteva zile cu oameni faini. E doar a doua ediție la care sunt voluntar, dar a devenit una din perioadele și experiențele mele preferate din an. Aștept să revin la anul, iar prietenii pe care i-am convins să se înscrie sunt de aceeași părere.” – Ana, 18 ani, Subtitle MC.
„A fost o experiența plăcută, mă bucur că am ales să mă alătur și voi revenii și anii următori. Da, aș recomanda și voi recomanda pentru că e nevoie de mai mulți ca să fie mai ușor și mai plăcut pentru toată lumea. Așa poți să te și bucuri de multe momente împreună cu ei.” – Adi, 39 de ani, Tech Wizz.
„A fost fain și interesant. Dar de recomandat, nu aș recomanda nimănui voluntariatul. Voluntariatul mi se pare un lucru care trebuie ales de la sine. Dacă cineva este împins spre voluntariat, acel voluntar poate va încurca mai mult decât să ajute.” – Andrei, 17 ani, Cinema-star Outdoor Florești.
„Per total: 10/10. O recomand tuturor celor care au posibilitatea să participe, deoarece o experiență de genul e life-changing!” – Carla, 18 ani, Cinema-star Open Air.
„E o experienta făină în care acumulezi tot felul de amintiri faine și întâlnești persoane noi cu care legi o prietenie chiar faină. Da, recomand voluntariat tiff deși e mult de lucru până la începerea proiecției .” – Teo, 17 ani, Cinema-star Open Air.
Cum crezi că s-ar putea îmbunătăți experiența de voluntariat în cadrul TIFF-ului?
„Ca în cadrul programului să existe un sistem de rotație ca să se schimbe locațiile voluntarilor măcar o data la 2-3 zile să nu rămână în aceeași până la final.” – Alexia, 17 ani, Screening hot shot.
„Să obțină sponsorizare de la orice fast food în afară de MCDonalds.” – Andrei, 17 ani, Cinema-star Outdoor Florești.
„Spectatorii să fie puțin mai răbdători cu voluntarii.” – Carla, 18 ani, Cinema-star Open Air.
„Să fie altă mâncare pentru ca după astea 10 zile nu mai vreau să mănânc mc pentru tot restul vieții.”– Alexandra, 16 ani, Cinema-star Florești Open Air.
În final, cum ai putea descrie experiența TIFF 21 în 3 cuvinte?
„Faină, interesantă, minunată.” – Toni, 16 ani, Screening hot shot.
„Energie, distracție și McDonald’s.” – Andra, 15 ani, Promo master.
„Extraordinară, obositoare (uneori), rezistență.” – Teo, 17 ani, Cinema-star Open Air.
„O ajuns mecu’?” – Ana, 18 ani, Subtitle MC.
„Bini di tăt” – Adi, 39 de ani, Tech Wizz.
Cu multă muncă, mult Mc și mai multe râsete, experiența de voluntariat TIFF este una aparte. Precum l-ar descrie și voluntarii acestei ediții: un mediu sociabil, distractiv și interesant, plin de muncă, de multe ori îmbinată și cu pasiune. Așa că, dacă ai peste 16 ani și ești liber/ă în perioada 16-25 iunie 2023, nu ezita să aplici pentru ediția cu numărul 22 a Festivalului Internațional de Film Transilvănean (TIFF), la Cluj.
Pentru mai multe informații referitoare departamentului de voluntariat din cadrul acestui festival, poți accesa și următoarele link-uri: