Cu și despre studenții din căminele studențești

 

redactor și ilustrator: Vladimir Ciobanu // editor: Teona Tofan 

 

În perioada studenției, dacă nu stai la cămin, nu poți avea experiența completă. Dramele și scârboșeniile sunt mereu la ordinea zilei, în special în căminele de stat din România, unde poveștile sunt nesfârșite. În ultimul timp am auzit de la prietenii mei multe experiențe de prin cămin, unele mai dubioase decât altele. Așa că, „am întrebat 100 de studenți” care este cel mai dubios, scârbos sau amuzant lucru care li s-a întâmplat. 

 

Irina*, 19 ani

„Aveam o colegă pe care nu am văzut-o niciodată să își ducă hainele la spălătoria de la cămin. Într-o zi am avut cu ea o discuție despre asta și despre cum noi ne ducem hainele la spălătorie și le primim curate și uscate cu doar 7 lei. Ea atunci ne-a spus că nu își duce hainele acolo pentru că nu i se pare igienic și ne-a întrebat dacă este ok pentru noi să și le spele în chiuveta de la baia din cameră și să le întindă acolo, în camera noastra de 2×2.

Altă colegă nu folosea niciodată cuptorul cu microunde sau fierbatorul, zicea că e ilegal să le avem în cameră pentru că așa scrie în regulament. Așa ca ea nu folosea vase sau tacamuri, pentru că folosea o oală să-și încălzească pe plita din bucătărie și din aceeași oală mânca stând în pat la cursul de modul pedagogic care părea că îl are în fiecare zi.”

 

Sara*, 21 de ani

„Una dintre experiențele mele din cămin este legată de o colegă pe care am avut-o cam jumătate de semestru până să înceapă pandemia. Prima dată când am cunoscut-o, am interacționat doar online (dorea să dea admitere la aceeași facultate, mi-a cerut câteva sfaturi, cumva am ajutat-o să se pregătească pentru admitere), părea destul de drăguță, cu bun simț, deși o parte din mine părea că recunoaște genul ăsta de persoane, ea fiind tipul puțin delăsătoare și aiurită într-un oarecare fel. Însă, pe lângă toate astea, am zis să îi dau o șansă și i-am recomandat chiar căminul în care stăteam eu, urmând să stea cu mine în cameră, pentru că am zis «e ok, măcar o cunosc și pare de încredere». Până aici, totul bine. A venit vremea să ajungem să stăm în aceeași cameră și, pe parcurs, am regretat total. Era genul de persoană care era scoasă din fundul curții cu niște obiceiuri ciudățele care mă șocau de fiecare dată. Mânca pește cu ceapă – nu judec, pentru că am mai auzit pe unii să mănânce pește cu ceapă crudă, dar pe nimeni care să o facă la 10 dimineața și, apoi, cumva, să pută în toată camera. Pe lângă asta, mânca tot felul de ciudățenii cu care eu nu eram obișnuită și care mă scârbeau rău de tot, am ajuns la un moment dat să nu mai stau în cameră doar ca să nu mai simt mirosul. Tot la capitolul «mâncare», avea partea ei de frigider super plină de mâncare pe care nu o mânca și efectiv se împuțea și mucegăia în frigider, până observa și ea și o arunca.

Altă experiență cu aceeași persoană a fost într-o noapte în care ea dormea, iar eu încă mă uitam pe rețelele de socializare și, ca prin minune, colega mea a început să vorbească în somn (ca să ne înțelegem, era moldoveancă, iar eu abia înțelegeam ce zicea când era trează) și, după ce că m-am speriat, nici nu am înțeles ce a zis pentru că era cu totul alt accent față de cel cu care o auzisem eu până atunci – accent hard de moldovean. Ca să mă calmez, am sunat o prietenă să mă distragă ca să nu-mi fac alte filme în cap. În tot acest timp am stat în baie ca atunci când m-am calmat și am ieșit să o văd trează și că stă pe marginea patului ca să mă întrebe de ce stau la baie – la modul stau că nu vreau să te vad urcată pe pereți ca în filmele horror.”

 

Daria*, 23 de ani

„O experiență chiar din primul meu an de cămin, a fost când am stat în camera cu două tipe din Zalău, foarte bune prietene, una dintre ele a fost oribilă din toate punctele de vedere, în schimb cealaltă era colega perfectă cu care și acum încă țin legătura și suntem prietene. Cu prima tipă experiența a decurs în felul următor – ea nu făcea niciodată curat, sau dacă făcea, făcea când credea că noi suntem certate cu ea și ca să se revanșeze făcea ordine în cameră, dar doar când era singură, nu și de față cu noi. Tot ea își lăsa lenjeria intimă să se usuce pe calorifer chiar dacă aveam uscător de haine pe care îl putea folosi. Farfuriile stăteau nespălate vreo 2 zile pe masă și de-abia când avea nevoie să mănânce în ele le spăla. Am avut atatea certuri cu ea încât m-am enervat super rău într-o dimineață. Am ajuns de la facultate, ea se juca LOL (pentru că numai asta făcea toată ziua) și pe calorifer iar era lenjeria ei, care, sincer, mă scârbea, mai ales că patul meu era fix lângă calorifer – partea asta am simțit că mi-a pus capac. Apoi, a urmat, bineînțeles, o altă discuție în care mi-a zis că eu nu o las să-și pună hainele pe calorifer doar ca să mi le pun eu pe ale mele – repet, în condițiile în care noi aveam uscător de haine. Dar, trecând peste asta, mai pe scurt, am ales să îi bag periuța de dinți în WC drept răzbunare și să zic că suntem chit. Am tras apa și i-am folosit periuța de dinți de parcă era peria de WC. Faptul că am zis ca ele erau cele mai bune prietene, ei bine, nu au mai fost în final, pentru că se mai trezeau seara să se certe random și au ajuns să nu își mai vorbească deloc.

În schimb, o experiență super cool este chiar cu colega pe care o am și în momentul de față (mă rog, una dintre colege, pentru că stăm 3 în cameră). Super de treabă tipa, 10 din 10, o și recomand dacă e cazul, deși vreau să o păstrez pentru mine pentru că rar găsești fete care fac curat, strâng după ele și mai și știu de bun simț. Pot spune numai că pare că suntem pe aceeași lungime de undă când vine vorba de curățenie, plimbat prin oraș și avem chiar și subiecte comune de conversație. Nu te plictisești cu ea. Cred că motivul care ne-a apropiat cel mai mult este că suntem din același oraș și că, pe parcurs, am descoperit că o cunoșteam pe sora ei de foarte multă vreme. Deci, cumva pot spune că era inevitabil să ne înțelegem.”

 

 

Iulia*, 21 de ani 

„Eram abia venită în cămin și singura persoana pe care o cunoșteam era un tip din același oraș ca mine, care s-a nimerit să stea în același cămin. Între timp, ieșim, bem și noi ca la facultate, ne facem un grup de prieteni comuni mai numeroși, câțiva de la facultatea mea, câțiva de la facultatea lui. Ne plăcea să ne jucăm jocuri porcoase care implicau «să săruți persoana din stanga ta” și alte minuni asemănătoare. 

Stând doar cu fetele într-o seară, povesteam, evident, despre sexul opus. Noi, fiind atunci niște tinere rebele și cu spirit liber, căutam doar să ne dezlănțuim hormonii puțin. Din vorbă în vorbă, zic eu la un moment dat: «bă, frate, de ar fi cineva mișto cu care să mă simt și eu bine în căminul ăsta… e plin de baieti, cum ar fi să urce doar un etaj până la mine» iar fetele menționează prietenul meu inițial, din același oraș ca mine. Noi eram prieteni destul de buni, făceam caterincă, ne mai sărutam după mai multe pahare de vin casual de seara pandemică, dar nimic mai mult.

Fetele s-au decis să pună la cale un party în camera de cămin și au o strategie să se întâmple minunea minunată. Băusem puțintel cât să ne pornească dansul, îl iau pe prietenul meu la dans, lucrurile încep să devină încinse și restul prietenilor din cameră pleacă pe rand în altă cameră, lasandu-ne pe noi doi singuri. Amorul și pasiunea ne duc mai departe, el zicea că nu are prezervative, îi spun, «stai așa că am eu» și dintr-un în alta, ne distrăm, fumăm o țigară și ne întoarcem de parcă nimic nu s-ar fi intamplat. 

Mai aveam câteva momente din când în când, dar ne plăcea mai mult să fim prieteni și am încetat să șovăim în moduri necreștinești.

Trec vreo 4-5 luni, eu am pus ochii pe alt băiat, o prietenă bună de-a mea pune ochii pe prietenul din același oraș ca mine, însă nu-i spusesem nimic despre «aventura» noastră pentru că nu găseam un moment pentru astfel de confesiuni și consideram că a fost mai mult o joacă.

Într-o seară ne jucam iar ceva joc de pus provocări, dăm shot-uri, fiecare trebuia să spună un adevăr și, printre care, cum s-a dezvirginat.

Ajungem toți la un moment dat la ultima întrebare, venind randul prietenului meu și eram curioasă să aflu și eu, pentru că ne știam de mult și sunt povesti cumva simpatice cand te uiți în trecut. Insistăm toți să ne povestească și începe cu «păi s-a întâmplat în camera asta».

Atunci am făcut ochii mari și am zis că nu se poate așa ceva. «A fost cu Iulia. Eram puțin amețiți amândoi, dar s-a întâmplat și a fost okay.» Am început să râdem despre asta, eu eram în șoc și mă uitam spre prietena mea, încercând să nu par vinovată că nu-i spusesem asta.

Prietenul meu îmi era super drag, încă mi-e și suntem prieteni foarte buni dar mă gandeam de multe ori la faptul că eu am fost prima pentru el și nu știam asta. Puncte bonus pentru el că a fost smooth și a trecut unnoticed.”

 

Dragoș*, 20 de ani

Eu și colegul meu de cameră suntem foarte apropiați. Amândoi la aceeași facultate, același profil și lucrăm și în același laborator. Fiind foarte pasionați de tehnica dentară, normal că ne petrecem majoritatea timpului în laborator, turnând cât mai multe modele dentare. Toate aceste modele le facem din gips, normal. De curând, atât eu, cât și restul colegiilor, am observat că acest prieten al meu stătea singur prin laborator, preparând tot mai mult gips pentru modele. Are o pasiune foarte mare pentru gips, mereu ne spunea cât de mult îi place mirosul. 

Într-o zi, ne-a spus că miroase mult prea bine și că vrea să-l guste. Asta a și făcut. Surprinzător, i-a plăcut foarte mult. De atunci, la fiecare model mai bagă puțin degetul și îl gustă. Altă dată ne-a și zis «Ce bun e gipsul azi!» . Până și acum tot mai gustă și își mai păstrează puțin și pentru acasă, drept «gustare» . Unii sunt cu ciocolata, el cu gipsul.” 

 

Alexandra*, 20 de ani

„Când m-am mutat anul trecut la cămin, am stat cu o colegă de 30 de ani. Era la o postliceală privată și administratorul o lăsase să locuiască acolo. Nu m-am putut înțelege deloc cu ea. Îmi judeca stilul de îmbrăcăminte, cu cine ieșeam, era mai rău decât mama.

Avea niște tabieturi deja. Îmi povestea cu ce bărbați vorbește ea, majoritatea în relații și cum ea nu poate trece peste traumele fostelor relații. Avea grijă să îmi dea mereu sfaturi în dragoste, deși nu îi ceream. Nu era ea cea mai mare frumusețe, însă reușea să mă judece dacă mâncam mai mult, dacă îmi făceam părul în vreun fel sau altul. A fost horror. Mă simțeam mereu urmărită și o menajam foarte tare, ca să nu mă mai comenteze.

Cu colega mea de cămin, care era puțin mai mare decât mine, nu mă înțelegeam deloc. Făceam mai mereu curățenie, poate garanta o altă prietenă din cămin. Cu toate acestea, colega asta a mea nu prea face nimic. Venea de la muncă și se culcă, era răutăcioasă și nu făcea niciodată curat. Nici după ea. Îmi folosea mereu vasele și le lăsa nespălate și câte o săptămână, se răzbuna pe mine dacă eu foloseam vreo oală de a ei și mereu mă acuza că îi folosesc lucrurile, deși ea mi le folosea. Odată i-am folosit uleiul și l-am uitat la bucatarie și l-a folosit toata lumea. Până să-i cumpăr altul, mi-a «uitat» tigaia câteva zile bune la bucătăria de pe etaj, iar la noi regula este că: dacă o vede doamna de serviciu mai multe zile, o arunca…. mai era și Delimano. Am avut mare noroc să citesc pe un grup că va fi aruncată și am pus-o să mi-o aducă. Groaznic…. abia a vrut, zicea că e obosită, deși știam că vorbea cu răutate. Până la urmă mi-a adus-o înapoi, însă nu fără comentarii absurde.

Când a venit și a 3-a colega, se certau mereu. Culmea… cand eu ieșeam la țigară, așadar nu știam dacă e vreuna vinovată mai mult decât cealaltă. Fiind mai mare, se credea șefă în cameră și ținea la lucrurile sale, indiferent unde și le punea. Îmi folosea uscătorul cu haine ude lângă pat, o data și-a întins un cearceaf ud peste așternutul meu și tot așa. Aflam de acțiunile ei de la cealata colega, prin poze pe Instagram. Ea niciodată nu a admis ce făcea.

Ne spunea ca e de acord să lăsăm lumina deschisă să învățăm sau să ne notăm, însă dacă făceam asta a doua zi aveam scandal; la fel și cu geamul deschis.”

 

Dacă ar fi să rămânem cu o concluzie în urma acestor povești, am putea spune că viața în cămin este plină de surprize (dacă ai noroc, poate chiar și plăcute). Cu certuri, cu bic-uri pline de păr în baie, cu prieteni ce mănâncă gips în timp ce termină ultimul sezon din Big Mouth, experiența de cămin este chiar aparte.

 

*Identitatea persoanelor a fost schimbată, pentru a putea păstra anonimatul confesiunilor. 

You may also like