Estetica tehnologiei sau căştile ca „statement piece”

redactor: Carina Pepene // editor:  Ana Maria Savu // ilustrator: Laura Rusu

 

Arunci în grabă geanta de umăr pe pat. Gloss, bifat. Ochelari de tată biciclist cu lentile care greu depăşesc 1 deget, bifat. Ceva lipsește totuși… cum ai fi putut uita! Căștile – accesoriul indispensabil oricărei „it girl” care se respectă. 

 

Fuste mini, platforme, blugi largi cu talie joasă, denim și iar denim, materiale vibrante sau sclipitoare şi accesorii kitchoase – sunt doar câteva dintre piesele de rezistență ale trendului Y2k. Bazat pe moda care domina începutul anilor 2000 și sfârşitul anilor 90′, Y2k a împânzit rapid toate rețelele de socializare și a acaparat în ultimii 2 ani feed-urile generației Z de Instagram, Tiktok sau Pinterest. Acest stil a fost popularizat  de vedete precum Bella Hadid, Rihanna, sau Dua Lipa și s-a răspândit rapid datorită timpului excesiv petrecut de adolescenți pe internet. Acum, mergând mână în mâna cu ținutele bazate pe o estetică „vintage”, căştile audio se transformă treptat într-un accesoriu „must have”. Căştile, mai mult decât muzică

 

Căștile în industria modei s-au răspândit acum, ca trend, sub mai multe forme – de la cele „over the ear” care pot ajunge să coste sute de dolari, până la cele clasice, conectate sistematic cu un simplu fir la telefon. Recent, spre exemplu, căştile Airpods Max de la Apple au devenit virale, sute de clipuri pe Tiktok fiind destinate diferitelor modalități de a le asorta și include în ținute. Un alt microtrend este cel al căştilor cu fir, purtate în, sau peste ureche. Pagini de social media precum @wireditgirls (pe Instagram) postează regulat fotografii de referință cu fete îmbrăcate stylish, care îşi completează ţinutele, bineînțeles, cu o pereche respectabilă de căşti. 

 

Terminologia de „it girl”, un jargon folosit din ce în ce mai des pe internet face referire la celebritățile de gen feminin implicit, care influențează direct fluxul de trenduri și dictează stilul generațiilor tinere. Astfel „it girls” canonizate precum Bella Hadid, Lily Rose Depp, sau Emma Chamberlain au fost cele care introdus căştile, ca accesoriu, blurând liniile dintre tehnologie și fashion. Alte câteva modele de căşti populare sunt Koss Porta, cu o alură vintage, căştile Marshall, cu recognoscibila formă pătrată a lor sau, în fond, orice căşti, preferabil albe sau negre. Căştile, deci, inspiră un fel de nepăsare studiată, o atitudine impunătoare şi relaxată menținută fără efort. În special căştile cu fir, având adesea și prețuri rezonabile, transmit ideea de simplitate, de uşurință în abordarea fashion-ului, o distanțare de opulență. 

 

De ce ne-am întors la acest trend?

 

Regula celor 20 de ani, conform căreia trendurile reapar în modă la un interval de aproximativ 20 de ani devine treptat un mit. Datorită rețelelor de socializare, trendurile se răspândesc mult mai rapid, la fel ca și pozele originale de referință. În cazul Y2k, la doar câteva clickuri distanță, ne așteaptă o sursă infinită de inspirație, probabil avandu-i pe Usher, Justin Timberlake, Britney Spears, sau Paris Hilton ca protagonişti. Ciclicitatea trendurilor a fost accelerată în ultimii ani, datorită pandemiei. În urma acestei perioade în care am fost obligați să interacționăm folosindu-ne strict de tehnologia avansată, aparatură învechită a câştigat ,,teren” în detrimentul noilor device-uri. Întâi camerele pe film au fost readuse la viață, datorită esteticii lor unice, a pozelor neclare şi a procesului de creație deosebit. Ulterior, căştile, flip phone-urile, sau camerele digitale uzate au fost popularizate. Generația Z a ales să respingă modernitatea și să profite de magia nostalgică provocată de simpla developare a unui film, sau găsirea unui chilipir după 3 ore de răscolit prin mormanele de haine din sh-uri. 

 

Ce urmează?

 

Deja se preconizează că „Tumblr girl”, emblematica estetică a anului 2014, va reveni curând la modă, mai repede decât ne-am fi aşteptat, aducând în prim plan căştile simple, cu fir, introduse în ureche. Aşa cum deja am clarificat, nostalgia poate fi considerată unul dintre cuvintele cheie pentru moda din ultimii şi viitori ani. Prin arhetipul „tumbrl girl”, generația milenială îşi retrăieşte într-o oarecare măsură adolescența, iar generația Z va incorpora probabil şi ea elemente, grație fascinației noastre față de trecut. Pe TikTok, spre exemplu, în prezent,  #tumblrgirl are peste 185 de milioane de vizualizări, aflându-se într-o continuă ascensiune. Printre elementele care compun acest trend se numără: culorile închise, predominant negrul, siluetele simple, tricourile cu trupe, şosetele până la genunchi şi o estetică de ansamblu „întunecată”. Căştile joacă şi ele un rol crucial. În această eră a internetului, muzica era extrem de importantă, făcând parte din personalitatea unei „tumblr girl”.  Albumele arhicunoscute ale trupelor The Neighbourhood sau Arctic Monkeys erau adesea piesele centrale ale unor poze alb negru atent fabricate, cu nişte căşti „neglijent” aruncate pe fundal.Căştile, deci, vor rămâne în trend pentru următorii ani sub numeroase forme – fie că vorbim de căşti care inspiră nostalgie, sau altele care transmit o atitudine nonşalantă. Opțiunile sunt variate, însă un lucru este cert – era airpods-urilor a luat sfârşit pentru orice „it girl”!

You may also like

Leave a Reply