Când am luat decizia cu Vladimir să înființăm revista, nu aveam habar cât de mult aveam să muncim, câte lacrimi vom vărsa de nervi și frustrare, cât de mult mă voi maturiza. Am 18 ani, iar in 2019 am votat pentru prima data, la prezidențiale. De atunci am simțit pe deplin că am în putere asumarea unei decizii. Am scris acest mesaj în urma unei reacții în lanț pe facebook, la poll-ul creat de Mihai Gâdea. Sunt conștientă că nu am lumea la picioare, că validarea, injuriile și reacțiile negative sunt parte din proces, dar dacă vreau ca Versus să aibă o comunitate liberă, transparentă, iar noi să creștem o dată cu revista, trebuie să începem să ne asumăm ceea ce gândim.
Vreau să lucrez într-un mediu jurnalistic liber, iar dacă asta înseamnă să încep de acum, când lumea încă e nesigură de demersul nostru, voi încerca să depun de două ori mai mult efort.
În urma emisiunii de aseară de la Antena 3 am realizat câteva lucruri:
1) în numai 24 de ore, țara s-a împărțit în votanți pentru “anulare” și “la termen”. Cei care își doresc să meargă la examen sunt judecați și trimiși la colt că și-au expus părerea. Cei care își doresc anularea sunt numiți “ratați”, “generația fără viitor” și “generația pe care să o evităm peste 10 ani în cabinetele medicale sau la birourile de avocatură”.
2) se pare că lumea nu uită de ce decizii s-au luat în Europa, dar uită că nu avem un sistem pregătit. De când sunt mică, m-au pasionat jurnalele de stiri și ziarele. Eram într-un fel sau altul conștientă de starea sistemului de educație din România, dar nu credeam că viitorul este și el tratat cu indiferență, dacă prezentul este batjocorit. Suntem cel mai bun exemplu că indiferența lasă răni adânci în sistemul de gândire al celor de la putere.
3) opiniile au răsărit pe Edupedu, Facebook, alte redacții de știri, ca ciupercile după ploaie. Nu spun acum că nu sunt valide și îi educă și pe ceilați să înțeleagă situația fără precedent, dar au venit prea târziu.
4) aparțin generației (fără să mă plâng) care, la evaluarea de a 8-a, am ales 3 în loc de 8 (sau invers? A trecut ceva de atunci). Țin minte că se făcuseră petiții, lumea discuta aprins de răutatea celor care au făcut acele exerciții și lipsa de “moralitate față de săracii elevi”. Nici atunci nu îmi amintesc să fi primit vreun răspuns asumat cu privire la decizia de a folosi acel tabel. La mijloc e vorba de lipsa de asumare a ministerului la emanciparea pe care o cerem. Nu trebuie să se repete o pandemie ca să se dorească demiterea unui ministru sau să se anuleze un examen. E vorba să înțeleagă cine trebuie că e nevoie de o reformă a învățământului.
5) m-a afectat și pe mine gândul că nu am avut defilarea, ultimul clopotel sau balul. Dar mă deranjează să văd că suntem clasificați drept “plângăcioșii ăia”. Dacă ne exprimăm opinia cu argumente valide, “vai suntem prea mici să înțelegem”. Dacă nu ne-o exprimăm, suntem “dezinteresații care fug de Romania și pleacă în străinătate”.
6)Majoritatea reportajelor rulate în cele două luni de stare de urgență, erau despre starea învățământului în mediul rural, altă problemă despre care mi-aș dori să văd puțin mai mult interes, fonduri și sprijin. Guvernul Orban promite fonduri pentru tablete, dar firul 4G, să-l pună tanti Marilena din pensia de 500 de lei cu care își crește nepoții și îi trimite la scoală, ca să nu ajungă “ca ea”. Dacă Guvernul Orban pică, crede cineva că se vor mai aloca acele sume?
7) și cu asta închei, vreau să nu îmi mai fie frică să-mi expun părerea online. Să am anxietate când scriu despre problemele sistemului. Ele se pot îndrepta, și poate cineva o să o facă, dar până acolo trebuie și noi să ne punem de acord în legătură cu mai multe aspecte pe care demnitarii le uită, că au multe pe agendă.
Aș vrea să se găsească soluții din timp și acestea să fie asumate. Cei care judecă viitorii medici să nu uite că dau o admitere diferită față de Bac. La acele universități unde se intră pe baza mediei din Bac, din cauza anulării admiterii, o să fie o selecție “naturală”, după prima sesiune. Cei care sunteți mai mari, vă rog să vă expuneți părerea despre cum puteți sa îmbunătățiți sistemul, nu să ne spuneți nouă să primim “și diplome de handicap lângă cea de bac”. Noi trebuie să răspundem săptămânile astea, nu voi și nimeni altcineva.