redactor: Vlad Ghinescu // ilustrație: Ruxi Anghel
Ajungând în ce-a de-a doua parte a ultimului an de liceu, și privind înapoi, am realizat că mulți elevi și părinți au o concepție greșită. Mă refer la opțiunea de a urma cursurile unei clase cu profil uman. Acestea sunt adesea privite ca fiind inferioare celor cu profil real, tratate ca un fel de tabu în cadrul discuțiilor dintre elevii de clasa a opta. Sincer să fiu, nu mă deranjează această mentalitate, pe cât mă îngrijorează efectele pe care le poate avea asupra elevilor ce gândesc astfel. Așadar, am considerat că ar trebui să-mi împărtășesc experiențele cu viitorii boboci, pentru a-i ajuta să facă o alegere chibzuită.
Ce o să faci după ce termini filo, Ionuț? O să ajungi să lucrezi la Mec!
Probabil că ai mai auzit lozinca cu Mecul în discuțiile cu colegii sau părinții. Este la fel de departe de adevăr pe cât este de populară. Cam la cel puțin trei ani depărtare. De ce? Pentru că între bac și a ajunge să lucrezi la Mec (sau alt job nasol) ai opțiunea de a face o facultate. Frumos, nu? Și înainte să săriți cu gura pe mine, doamna mama lui Ionuț, să știți că nu o să-i pese nimănui ce a făcut Ionuț la ore atât timp cât ia examenul de admitere.
La filo nu se face nimic!
Altă afirmație destul de populară. Pe de-o parte, nu este nefondată: adevărul este că majoritatea materiei de uman este parcursă și de elevii de la real, cu câteva excepții precum literatura universală și latina. Totuși, nu înseamnă că elevii de la uman nu învață lucruri importante: nu putem avea o lume formată doar din ingineri, doctori și programatori. Dacă îți plac cititul, istoria și artele, ar trebui să te gândești serios la o clasă de filologie sau științe sociale.
Mă, mami, dar dacă decizi că vrei să faci altceva? N-o să-ți fie greu?
Nu neapărat! Dacă îți dai seama că argumentările și gramatica limbii latine nu sunt pentru tine, ești liber să recapitulezi materiile și să te muți la începutul anului. Chiar și dacă decizi să rămâi la uman, există nenumărate opțiuni de a parcurge materia de care ai avea nevoie pentru a aplica la facultatea pe care ți-o dorești, mai ales că ai avea timp în plus de pregătire pe lângă tot nimicul de la școală. Eu, spre exemplu, am realizat anul trecut că îmi doresc să devin arhitect. Am făcut pregătire și deja am fost acceptat la universitățile pe care mi le doream din Anglia, urmând să dau admiterea și în București. Pe lângă asta, am timp destul să învăț pentru Bac și să mă distrez în weekend. Am chiar câțiva colegi care vor să dea la medicină și cunosc materia foarte bine.
Am citit articolul ăsta și mi s-a dărâmat toată realitatea. Practic băiatul ăsta zice că îmi pot băga picioarele toți anii de liceu și o să fie totul ok! Yolo!
Nu, elevule, ai înțeles greșit! Adevărul este că orele își au rostul și că cei care învață anumite materii la liceu sunt mereu cu un pas in fața celor care fac doar meditații, mai ales dacă sunt conștiincioși și intră la un liceu bun. Este adevărat și că materia de la real cuprinde mai multe domenii care să te ajute cu niște inspirație când vine vorba de alegerea unei cariere. Nu uita nici că aceste cariere sunt, per total, mai stabile din punct de vedere financiar decât cele bazate pe științe umane: este mult mai comod să fii inginer IT, știind că primești constant un salariu, decât un scriitor care este plătit pe pagină. Este un exemplu destul de extrem, dar e important de știut. Pe lângă toate astea, se poate ca ție să îți placă fizica sau chimia, caz în care ar fi mai bine să mergi pe real.
Ceea ce am încercat să explic în articol este că nu ar trebui să vezi filologia ca pe o oaie neagră sau un capăt de drum. Este o opțiune ca oricare alta, cu avantaje și dezavantaje, pe care trebuie să o iei în calcul. Cel mai important este să faci singur alegerea și să nu îți lași colegii sau părinții să te complexeze, pentru că liceul e o perioadă frumoasă. Și crede-mă că nu vrei să ți-o petreci plângând pe caietul unei materii care nu îți place.