Tinerii lui 19: Radiera

redactor: Cătălina Perju // foto: Răzvan Adimei

Irina Novac și Răzvan Adimei sunt doi tineri ca oricare alții, unul în anul 1 la Facultatea de Științe Politice, altul în clasa a 12-a, dar pentru fanii Radiera și pentru toți tinerii activiști pentru egalitatea de gen, cei doi sunt importante persoane în schema viitorului. 

Conceptul Radiera Film Festival a avut un început asemănător pentru Irina și Răzvan, amândoi fiind conștienți de impasurile de care societatea din care fac parte se lovește în drumul ei anevoios spre dezvoltare:

Radiera a început undeva prin vară, când nu aveam ce face și am început să-mi umplu capul cu frustrări și gânduri, majoritatea fiind legate de sistemul educațional și despre cum acesta promovează stereotipuri și roluri de gen, fără să arate modele feminine în literatură, istorie ori științe. Aș putea spune chiar că Radiera a pornit dintr-o frustrare de a mea și cum am găsit o soluție de a o rezolva. Inițial, era vorba să fie un festival despre drepturile omului, însă am zis să particularizăm un pic și să prindă și o notă de activism. Așa că, am zis să facem un festival despre femeile uitate de materia școlară,” a spus Irina. 

Pentru Răzvan, începutul Radiera a avut loc în urma unei discuții ca oricare alta cu Irina: ce m-a impresionat cel mai mult a fost ideea care-i stă la bază: a (re)face cunoscute vocile femeilor care, deși au contribuit la dezvoltarea societății, la momentul actual sunt uitate de materia școlară și de tot ce ține de actualitate în general. Mie unul mi s-a părut super inițiativa, și i-am zis că mă voi implica cu siguranță în asta.”

Irina a studiat în clasa a 10-a în SUA, cu o bursă acordată de Departamentul de Stat al guvernului american, unde orele cu adolescenți hispanici, mexicani și afro-americani au învățat-o că stereotipurile sunt inutile. Înapoi în țară, a vrut să aducă mai aproape de generația ei subiecte precum: drepturile omului și toleranța.

Am făcut clasa a 10-a în Statele Unite al Americii, iar acea experiență a fost ca o găleată cu apă rece aruncată în față, în cel mai neașteptat moment. În SUA, am început să conștientizez problemele cu care se confruntă minoritățile din România și să fiu pasionată de acest subiect. Când m-am întors, am observat că nu prea existau mișcări pornite de la oameni de vârsta mea, așa că am zis să nu aștept să facă alții, ci să fac eu mai întâi și poate îi trezesc și pe ei. Susținerea celor din jurul meu a venit pe parcurs și după multe suișuri și coborâșuri, iar cel mai mare a fost momentul Women Talk. După un an și ceva și-au dat seama unele persoane că tot ce s-a întâmplat cu acea conferință a fost propagandă de-a «familiei tradiționale» și au înțeles de ce fac ceea ce fac. Aici mă refeream la adulți.”

Ceea ce i-a surprins pe organizatori, în ziua proiecției, au fost oamenii de toate vârstele — de la copii, la tineri și la adulți, toți încărcați cu aceeași energie magnetizantă de a face parte dintr-un astfel de proiect. 

Radiera Film Festival le celebrează și trage un semnal de alarmă, în același timp, despre femeile care au avut un impact pozitiv asupra evoluției noastre ca națiune. Considerăm că este necesar să fie incluse în materia școlară deoarece, deși șterse din mentalul colectiv, au contribuit în mod egal la cizelarea societății românești. Așa că, de ce să nu facem ceva fun, informativ și activist în același timp. Toți veniți pentru același motiv: pentru a vedea ceea ce sistemul de învățământ nu ne-a învățat niciodată.

Răzvan Adimei spune că mesajul festivalului este, de fapt, foarte simplu și justificat: atât femeile, cât și bărbații au avut un rol important în evoluția societății de-a lungul deceniilor: „E nedrept să ștergem din istorie o anumită parte (în acest caz, cea vulnerabilă) pentru că n-am mai fi onești cu noi înșine. Genul n-ar trebui să fie un factor atât de relevant, fiindcă orice persoană cu inițiativă pozitivă se poate afirma indiferent de cum se identifică, iar trecutul ne arată asta cel mai bine.”

Nu am fost obișnuiți să auzim de astfel de evenimente, în special organizate de tineri. Celebrarea muncii unei femei sau a unui întreg catalog de reușite era, de regulă, adusă în discuție numai la data aniversară sau dacă era relevantă pentru dialogul purtat între profesor și elev.

Ca multe alte proiecte, Radiera Film Festival a pornit din lipsuri — lipsa personalităților feminine din programa școlară, în special în cazul istoriei, deși contribuția și munca lor, în unele cazuri, au fost cruciale pentru perioada în care ele au trăit, dar și pentru ce a urmat. La întrebarea «Ce femei din istoria României cunoști?», răspunsul gravita în jurul unui nume sau două, pe când lista personalităților masculine studiate la istorie putea fi întinsă la nesfârșit. De aceea, era nevoie de un context care să îi facă pe elevi să redescopere nume mari ale femeilor din istoria românească (și nu numai) într-un mod cât mai atractiv și interactiv — prin scurtmetraje,” a adăugat Bogdan.

Tinerii sunt în general implicați și entuziasmați când se întâmplă ceva în comunitatea lor. Tocmai de aceea, eu sunt fericită că am reușit să găsesc o mână și un pic de tineri minunați care îmi sunt alături la fiecare proiect,” a declarat mândră Irina Novac  

Tinerii menționați de Irina au fost și la Radiera Film Festival, unde au purtat sclipici pe față, au lucrat neîncetat la organizarea evenimentului și au fost nelipsiți de la întâlnirile periodice. Unul dintre acei tineri a fost Bogdan Tofăleanu, clasa a 12-a, care admite că oamenii care au fost sceptici la început, au ajuns în final la concluzia că schimbarea vine prin pași mici dar siguri:

 „Au fost încântați de tema abordată și de felul în care am ajuns la ea realizând, la rândul lor, că lipsa personalităților feminine din materia școlară este o problemă reală, care nu trebuie ignorată. La concluzia asta am ajuns după ce câteva persoane — adulți — au adus subiectul ăsta în discuție pentru că au văzut evenimentul online și efectiv a fost foarte fain să văd cât de atrași erau de idee, pentru că nu mă așteptam. Asta înseamnă că Radiera a făcut ceva valuri nu doar în rândul targetului principal al festivalului.”

Radiera Film Festival este, printre alte proiecte concepute pentru a conștientiza actuala generație despre lupta de gen, un mod practic prin care oricine poate învăța să își schimbe treptat percepția asupra importanței femeilor în istoria recentă a României. Irina și Răzvan, alături de echipa și de susținătorii lor, sunt prime exemple că schimbarea vine de oriunde, dacă există ambiție.

You may also like

Leave a Reply