redactor: Maria Blîndu
O echipă cu inițiativă aduce în lumina tinerilor eroii poate încă necunoscuți ai acestei generații, pe 19 octombrie, la Sala Dalles, în cadrul unei experiențe calitative TEDx.
Scopul evenimentului este acela de a prezenta oamenii de valoare mai puțin cunoscuți ai societății românești, care au avut un impact asupra domeniului în care activează prin pasiune, ambiție și dăruire. Acești oameni, care după un drum greu parcurs și după multe provocări adunate de-a lungul vieții au reușit să își atingă scopul, să îmbine utilul cu plăcutul și care deși nu se află în lumina reflectoarelor, reușesc în continuare să schimbe societatea din jurul lor.
„Eroii necunoscuți” aduși în fața publicului își doresc să încurajeze generațiile tinere pentru a-și descoperi pasiunile și să le dea un start pentru a activa într-un domeniu care să le aducă în același timp satisfacție. De asemenea, au ca scop de a îi ajuta pe tineri să își rezolve incertitudinile, întrucât aceasa este vârsta la care apar îndoiala si nesiguranța. Ce își doresc invitații este să le ofere spectatorilor prețioasa lecție cum că daca faci ceea îți place și o faci din pasiune, vei putea ajunge oriunde îți dorești.
Acești eroi mai sunt cunoscuți și sub numele lor de zi cu zi.
Chris Simion-Mercurian este regizor și scriitor, director și membru fondator al Grivița 53, care după 18 ani în care nu și-a lăsat baltă visele și speranțele, a reușit să înființeze primul teatru complet independent în București.
Cristian Dascălu, inginer de software, vlogger și muzician aspirant, a ales să își investească timpul în ceva ce îi aduce satisfacție, și anume a înființat o comunitate cu peste 140 de mii de subscriberi (or “urmăritori” since there is an equivalent!!) pe YouTube, în locul confortului unui job stabil în cadrul unor companii de succes precum Facebook și Google.
Robert Obert este un artist urban cu studii în grafică, dar care ulterior a urmat o cale alternativă a domeniului său, acum lucrările sale fiind bazate pe ilustrații ce au la bază universuri cyberpunk, cu elemente sci-fi.
Iulian Tănase, pe lângă trainer de scris și storytelling pentru adulți și copii, este scriitor de proză, poezii și cărți pentru copii și a ajuns să vorbească la microfon dintr-o întâmplare, împlinindu-se deja 15 ani de când este om de radio.
Aceștia nu sunt singurii invitați în cadrul TEDxYouth@CaleaVictoriei, lista fiind lungă, iar discursurile învârtindu-se în jurul a diverse domenii, de la educație antreprenorială și jurnalism, până la artă urbană. Însă, subiectul principal este urmarea visurilor indiferent de cât de dificil poate deveni traseul care duce spre realizarea lor.
Am avut ocazia să discut cu Dragoș Ile, unul dintre oamenii din spatele evenimentului, care mi-a povestit cum a luat naștere TEDxYouth@CaleaVictoriei.
„Ideea evenimentului a pornit într-o zi de mai, când, împreună cu câțiva prieteni, chiuleam de la ora de română într-o cafenea din Cișmigiu. Matei, unul dintre ei, ne mărturisise că avea «ceva important să ne spună». Acel ceva fusese faptul că aplicase pentru o licență TEDx și își dorea să organizăm acest eveniment împreună. Încă îmi amintesc cât de înfricoșătoare îmi părea ideea de a organiza o conferință TED, «ca acelea pe care le vedeam pe Youtube». Însă pe parcurs, pe vreme ce vara trecea, ideile s-au conturat, echipa s-a concretizat și ușor, ușor ne-am pus pe treabă. E într-un fel amuzant că un proiect ce își dorește să transmită un mesaj atât de important a pornit de la o oră de română pierdută la cafea.”
Această echipă tânără ne învață și ea la rândul ei că, înfruntându-ți fricile și având ambiție, poți realiza orice îți dorești.
TEDxYouth@CaleaVictoriei este un eveniment realizat de tineri pentru tineri, organizatorii dorindu-și ca spectatorii să plece inspirați de către speakeri, de poveștile de viață și de drumul lor în carieră, să lege conexiuni și prietenii și să asimileze cât mai multe informații și idei noi care îi vor ajuta în propriul lor drum