redactor: Vlad Ghinescu
Ne aflăm la demisolul Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, cartierul general al clubului de film. În jur sunt aranjate nişte fotografii şi numeroase postere ce anunţă proiecţii de film şi expoziţii realizate de acest colectiv. După ce fac cunoştinţă cu echipa şi ne instalăm pe scaune, pun prima întrebare: „Ce este Cinehub?”. Răspunsul îl primesc de la Silvia, liderul echipei: „Cinehub este un club de film care este destinat tuturor categoriilor de vârstă”.
Silvia povesteşte despre una dintre proiecţiile ei preferate, şi anume ultima din acest sezon, „Ce mică-i lumea”. „A fost pe 30 mai. Pe 30 mai noi aveam balul. […] Am stat să mă gândesc dacă să merg sau nu la bal […] doar că eu sunt liderul, şi ce lider din toata lumea asta şi-ar lăsa echipa singură la un eveniment atât de important?”. Din fericire, a împăcat capra cu varza: o colegă a ajutat-o cu machiajul în spatele scenei şi a reuşit să ajungă şi la bal.

Alexandra, viitorul vicepreşedinte al clubului şi „cea care semnează procese verbale” povesteşte despre cum a intrat în contact cu cei de la One World Romania, deoarece îşi dorea să înfiinţeze un club de film: „I-am întrebat cum stă treaba, dacă este posibil să realizăm asta, şi mi-au spus că mai e cineva în liceu care vrea să facă”. Aşa l-a înâlnit pe Theo, vicepreşedintele actual. Ei au reuşit să pună proiectul pe picioare, iar Theo a invitat-o pe Silvia să conducă, ştiind despre visul ei de a deveni regizor. „De când eram mică făceam scenete cu fraţii mei şi puneam toată familia să le vadă. […] Non-stop m-a urmărit pasiunea asta de-a lungul vieţii şi Theodor a observat-o.”
Când am întrebat de obstacolele întâmpinate, Valentina spune: „Chestia care mi se pare uimitoare e că niciodată nu am picat din interior. Mereu am fost dornici să facem ceea ce facem”. În schimb s-au confruntat de mai multe ori cu controverse şi reclamaţii cu privire la conţinutul filmelor. În ciuda acestui fapt, au reuşit să facă peste 30 de proiecţii şi să organizeze panel-uri cu invitaţi precum Dorotheea Petre.

Un alt exemplu al spiritului de echipă şi al dedicării a fost expoziţia „Încotro?” de la MNAC, „cel mai mare carusel de emoţii, sudoare, nedormit şi nervi”, de la finalul festivalului AdDOC 2019, a cărei dată s-a schimbat spontan cu ziua de dinainte, obligând membrii clubului să organizeze totul în termen de 24(!) de ore, făcând totul de la căratul de videoproiectare până la bătutul de cuie pentru agăţarea planşelor. De asemenea, au reuşit să pună la cale o expoziţie caritabilă la Muzeul Ţăranului Român în două săptămâni, pentru a ajuta o femeie de serviciu din liceu. „Cred că e o plăcere de-asta nebună pe care o avem de fiecare dată când întâmpinăm o problemă şi îşi găseşte rezolvarea şi tot noi ieşim la capăt, şi cred că de-asta nu renunţăm.”
După toate poveştile cu proiecţii, expoziţii şi fesivaluri, vreu să ştiu şi ce doreşte Cinehub să atingă în viitor. Chiar şi în ciuda terminării liceului, echipa rămâne unită, sperând la înfiinţarea unui ONG care să ajute introducerea educaţiei cinematografice la liceu. „Să îmbogăţim experienţa culturală a oamenilor,” îşi declară Silvia dorinţa, „să crească cu ajutorul nostru, aşa cum am crescut şi noi”.
