redactor: Marta Belehuzi
Nu mai e un secret că cititul a devenit un „dușman” al tinerilor și că acesta este privit mai mult precum o obligație decât ca pe o pasiune. Aș putea spune, raportându-mă la ce văd în jur, că cititul este o artă, artă pe care puțini reușesc să o înțeleagă.
Hai să aruncăm o privire în jurul nostru și să vedem câți oameni, tineri în special, sunt împrieteniți cu această activitate. Numărul acestor persoane a scăzut destul de mult, ceea ce este destul de trist, dar totuși, de curând am avut marea bucurie de a mă întâlni cu un grup de liceeni care iubesc cititul. Sunt câțiva elevi pe care-i leagă o singură pasiune, și anume cititul, și care au hotărât sa creeze un club de lectură mai altfel, numit Fanbook.
Când am auzit prima dată despre acest club de lectură, am fost destul de sceptică, deoarece, participând acum 3 ani la unul, m-am gândit că va fi exact ca acela: vorbă multă lipsită de vreun sens. Ei bine, odată auzind ce se discută, și mai ales, modul în care se desfășoară, mi-am schimbat cu totul părerea. Oamenii de acolo aveau ceva al lor, erau deschiși la a-ți răspunde la orice, la a-și exprima fiecare opinia, chit ca nu era deloc asemănătoare cu a altuia. În fond, despre asta era vorba, despre exprimare liberă.
Ce însemnă lectura pentru ei? Cum i-a ajutat și cât de mult a contat asta în dezvoltarea lor? Sunt întrebările care mi s-au părut a fi cele mai importante.
Ana Cărăgui, una din elevele participante la acest proiect, afirmă că „factorul principal care-i determină pe tineri să fugă de citit este lectura obligatorie de la școală”. Povestea sa la Fanbook a început în clasa a VII-a, când, după prima întâlnire cu restul persoanelor, a văzut „cu câtă pasiune se vorbea despre cartea propusă”, fapt ce a determinat-o pe Ana să fie mult mai implicată, să citească mai mult.
„Aici nu vii trebuind să dai răspunsul corect. Am demolat foarte mulți autori de-a lungul timpului la Fanbook și foarte multe opere care poate păreau excepționale și premiate, dar nu, sunt o porcărie în opinia noastră; și nu ne certa nimeni, pentru că puteam să exprimăm faptul că ne-a plăcut sau nu ne-a plăcut”, spune Ana.

Alt lucru care îi face pe cei de la Fanbook să se îndepărteze de clasicele cluburi de lectură este faptul că ei doresc nu numai să-și îmbogățească cunoștințele, ba chiar mai mult: merg prin satele din apropiere Bucureștiului pentru a atrage cât mai mulți copii spre citit. Ei fac asta din dorința de a le arăta celorlalți, în special copiilor de ciclu primar sau gimnazial, că lectura îi va ajuta foarte mult. „Am primit la vreo saptămână mesaj de la profesoara care ne-a ajutat să ajungem acolo (la o școală) să ne spună că a trecut o saptămână și copiii încă întreabă zilnic de noi, când mai venim, când ne mai jucăm și când mai citim cu ei” – după spusele Anei, aceasta este cea mai mare mulțumire pe care a primit-o în urma experienței. Frumusețea acestei activități și-a pus amprenta semnificativ pe Ana, întrucât citind, nu numai că a descoperit lucruri noi, cât s-a descoperit și pe sine: „Cititul nu e o obligație, cât e un lucru care te ajută să te descoperi pe tine”.
Teodora Bibiri este o altă tânără care se bucură de experiența Fanbook-ului și care afirmă, fără vreo ezitare, că lectura „a fost cea mai frumoasă obligație pe care am avut-o vreodată”. Atât după discuția pe care au avut-o în momentul când au dezbătut cartea „Străinul”, cât și după cea în care am vorbit cu ei despre această pasiune care îi leagă, am fost plăcut surprinsă să văd cât de atrași sunt de ceea ce fac.
Proiectul a luat naștere acum 5 ani, sub aripa doamnei Bianca Voinescu, urmând făgașul normal al lucrurilor și dezvoltându-se conform așteptărilor, fiind după spusele celei care l-a inițiat „ca un vis devenit realitate”. Aceasta consideră că „ei ca adolescenți sunt un exemplu” datorită faptului că „ei s-au mobilizat să dea din timpul lor, să ajungă în niște zone în care ajungi destul de dificil, să împărtășească din experiența și bucuria lor”. În ochii ei se citește cel mai bine mulțumirea pe care acest proiect i-a adus-o, vorbind atât despre clubul de lectură în sine, cât și de cei care fac parte din el cu bucurie și mândrie.
Inițiatoarea acestui proiect afirmă despre participanții la Fanbook că „problema generației de acum este că n-au acel cârlig care să-i «captureze» către citit”. Totodată, ea spune despre acești elevi că „ei sunt acel cârlig”.