Trendul de a fi aesthetic: partea II

redactor: Sophia Tiganas  //   poze: Lucia Hossu-Longin, Mara Calli

După cum am spus în ultimele câteva propoziții din prima parte a articolului, trendul de “aesthetics” nu se referă la un singur stil vestimentar sau la o singură paletă de culori predominantă în profilul cuiva de Instagram. Acest trend înghite, am putea spune, atâtea categorii de oameni și de stiluri, încât există ceva pentru toată lumea.

Acesta este, de fapt, chiar scopul trend-ului: ca fiecare să aibă propriul lui “aesthetic”, fie că este vorba de ce culori porți sau de cum te îmbraci.
Mara Calli, cunoscută pe Instagram sub username-ul @maracalli, este, de exemplu, la polul opus al acestui trend în comparație cu Tudor Vascocenco (@somehowhigh), adolescentul îndrăgostit de stilul minimalist.
Am impresia că stilul meu este într-o continuă schimbare. Nu știu dacă se mai uită cineva la pozele mele de pe Instagram de acum un an, doi. Atunci mă îmbrăcăm 100% grunge, puțin emo, purtam foarte mult negru și din când în când puțin roz. Acum aș spune că e mai mult o combinație între vintage și retro, deși nu pot să spun că mă încadrez perfect în vreo categorie. Și totuși, aș spune: portocaliu. Am un stil portocaliu,” a spus Mara.
Stilul oricui se poate schimba de-a lungul timpului, după cum ne-au povestit atât Mara cât și Tudor. În schimb, Mara a avut dintotdeauna curaj să se îmbrace exact așa cum voia, chiar dacă unele persoane nu îi „gustau” mereu stilul: „Mereu m-am îmbrăcat cum am vrut eu și am primit câteva comentarii ciudate legate de asta, dar nu îmi prea păsa pentru că mereu conta mai mult sentimentul de a fi îmbrăcată exact cum îmi place.”

Ce-i drept, nu mulți oameni sunt obișnuiți cu lumea care, spărgând tiparul stilului vestimentar tipic, se hotărăsc să se îmbrace într-un fel care să îi facă pe ei fericiți și încrezători. Însă, chiar dacă felul în care te îmbraci demonstrează celor din jur că ai reușit sau nu să ieși din acel tipar stereotip, Mara este de părere că nu ar trebui să tragi prea multe concluzii din felul în care se îmbrăca cineva: „Sincer, nu știu cât de bine poți să îți transmiți personalitatea prin haine. Adică, normal că ne facem o primă impresie despre cineva bazată pe cum se îmbracă, doar că nu mi se pare că modul în care mă îmbrac eu, de exemplu, transmite prea multe despre personalitatea mea. Eu port mult portocaliu și, na, să zicem că portocaliul este o culoare foarte bright și foarte happy. Asta nu înseamnă că eu sunt în fiecare moment al vieții mele bright și happy. Deci cred că toată ideea de a-ți transmite personalitatea prin haine e doar ceva ce simți tu, nu cei din jur. Eu mă exprim așa cum vreau, cei din jur pot interpreta orice din asta,” adaugă Mara Calli.
Oamenii pot interpreta orice: dacă arăți mai multor persoane aceeași poză, sunt șanse ca nimeni să nu fie de acord cu altcineva în ceea ce privește opinia lor despre ce li s-a arătat. La fel este și cu trendurile. Nu vor există, probabil, niciodată doi oameni pe care un trend să îi fi afectat în aceeași măsură: „În viața reală nu prea există trenduri care să mă fi influențat, pentru că Instagram și spațiul online în general sunt cele mai pregnante surse de inspirație din viața mea. Dacă odată la, să zicem, 6 luni apare un trend nou pe care îl consider drăguț din punct de vedere estetic, nu numai pentru că este popular, există șanse să influențeze destul de mult cum mă îmbrac. În plus, ce e la modă se găsește mai ușor în magazine, și atunci e ușor să mă îmbrac astfel încât să fiu mai încrezătoare.”, a mai spus ea.
Astfel, dintre toate trendurile care se nasc în fiecare zi pe Instagram, trendul de „aesthetics” a afectat-o pe Mara mai mult decât altele: „Sincer, cred că trendul m-a făcut să fiu puțin mai atentă la ce este frumos în jurul meu și să fiu o persoană mai happy în general. Adică, nu cred că multă lume din ziua de azi poate spune «Wow, ce frumos se reflectă soarele în geamurile clădirii ăleia.» și să se oprească din drum ca să admire câteva secunde ceva frumos. În plus, sunt mai atentă și la ce îmi cumpăr. Înainte, dacă vedeam ceva drăguț îl cumpăram fără să mă gândesc că nu am nimic cu care aș putea să îl port. Acum, mă gândesc cu ce se asortează acel articol și dacă pot să îl port cu ce am deja în dulap.” 
Totuși, Mara posta pe Instagram cu mult înainte de începutul trendului „aesthetic”: „Când aveam vreo 12 sau 13 ani făceam poze cu telefonul la orice și le postam pe Instagram și mi se părea că sunt cel mai bun fotograf din lume. Urmăream totuși multe conturi de modă care postau tot felul de layout-uri, adică outfit-uri aranjate pe podea cărora le faci poză, și am văzut că genul ăla de postare primea foarte multă atenție. M-am gândit «Frate, am și eu o podea, am și eu haine, de ce să nu încerc și eu?» Mi-am făcut un cont nou și timp de un an, doi am postat doar layout-uri , după am zis să încep să postez și poze cu ținutele mele în oglindă.”  Ca în cazul oricărei persoane care își descoperă încetul cu încetul pasiunea pentru ceva, a existat un punct în care contul și inspirația Marei stagnaseră.
 „Când aveam în jur de 25 de mii de followeri, am stagnat puțin. Nu mai postam la fel de des, nu aveam inspirație când venea vorba de stilul meu vestimentar și nu îmi mai făcea plăcere să mă ocup de cont. Ce m-a făcut să îmi revin a fost că într-o dimineață pur și simplu mi-a revenit inspirația. Nu sunt sigură, dar se poate ca sursa mea de inspirație să fi fost efectul unei schimbări de stil datorită conturilor de modă pe care le urmăream pe atunci. Am început iar să postez mai des, și într-o zi o postare a primit 16 mii de like-uri, ceea ce m-a surprins având în vedere că de obicei primea aproximativ 4 mii de like-uri. Tot atunci au început să vină și mai mulți followeri și aș spune că de atunci am fost într-o creștere continuă.
Luând în considerare toată atenția de care se bucură contul ei, poate că nu te-ai aștepta ca Mara să interacționeze prea mult cu audiența ei. Și totuși, dacă asta este ce credeți, atunci va înșelați. Dintre toate aspectele ale contului ei, tânără pasionată de modă se mândrește cel mai mult, și pe bună dreptate, cu faptul că răspunde întotdeauna la orice au de zis followerii ei, fie că este vorba de un mesaj în DM sau de un comentariu: „E relativ ușor să interacționezi cu oamenii pe Instagram, mai ales pentru că poți vorbi cu oricine prin DM. Pe Instagram dai de foarte multă lume făină. De exemplu, am un prieten din Indonesia, vorbesc des cu două gemene din Malaysia care sunt extrem de scumpe și foarte de treabă, și săptămâna trecută m-am întâlnit pentru prima dată cu o prietenă din America, pe care am cunoscut-o tot prin Instagram. În plus, mă bucură extrem de tare că prin ceva atât de simplu că a răspunde la mesaje și la comentarii, pot face lumea să se simtă bine-venită pe contul meu.
În mod evident, Instagram este platformă pe care Mara a crescut cel mai mult: „Mi se pare amuzant cum majoritatea persoanelor care postează pe Instagram o folosesc ca pe o platformă secundară. Pentru mine, Instagram este platforma principală, deși sper că în viitor mă voi extinde și pe YouTube. Sunt foarte interesată de YouTube. Pe de-o parte, mi se pare că îți oferă mult mai multă libertate când vine vorba de ce poți să postezi,  și mi-ar face plăcere să experimentez cu editarea filmulețelor. Pe de altă parte, aș vrea să interacționez mai mult cu audiența mea din România, pentru că pe YouTube totul ar fi în română. Pe Instagram, vorbesc numai în engleză și multă lume nici nu știe că sunt din România.” Faptul că Mara se adresează unei audiențe internaționale este exact ceea ce a ajutat-o să crească din punct de vedere al contului ei, deoarece poate colabora cu brand-uri din America și UK care interacționează cu persoane din toată lumea.
Presupun că majoritatea oamenilor care mă urmăresc mi-au dat follow ori pentru că au un stil vestimentar asemănător cu al meu, ori pentru că vor să adopte un stil vestimentar asemănător. Oricum ar fi, nu îmi place termenul de „influencer”, pentru că sună de parcă ai avea o oarecare putere asupra audienței tale. Sigur, se mai întâmplă ca oamenii să cumpere o curea sau ceva pe care l-am purtat și eu, dar asta înseamnă doar că le place ce port și se potrivește și cu felul în care se îmbracă ei. Până la urmă, și eu m-am luat după trendul aesthetic: «mi-a plăcut cum arăta un anumit stil așa că l-am adoptat și eu»,” a mai continuat Mara.
Există oameni care susțin că există o bulă în jurul conturilor de Instagram populare, și că există un risc serios ca această bulă să se spargă foarte curând. Totuși, Mara nu se lasă influențată de acest așa-numit risc. „La fiecare început de Ianuarie, îmi fac o listă cu ce vreau să fac în anul acela, și în fiecare an îmi propun să perseverez în ceea ce îmi face plăcere. Contul meu de Instagram reprezintă un mod în care eu îmi exprim creativitatea, și chiar dacă această „bulă” a conturilor de modă urmează să se spargă, eu voi continuă să postez și sper chiar să mă extind și pe YouTube, unde voi putea să mă concentrez și pe audiența de acasă, oamenii care mă urmăresc din România.

You may also like

Leave a Reply