Moda Do-it-yourself

redactor: Cătălina Perju  //  poze: Lucia Hossu-Longin, David Galati
Ce au în comun moda “Do-it-yourself” ( pe scurt Diy) și platforma Instagram?  În acest articol, 5 tineri care creează pentru ei sau destinat vânzării, articole vestimentare modificate. Fiecare are un stil diferit și un mod unic de a modifica hainele pentru uz personal sau vânzare către alți tineri în căutare de autenticitate.

      Ceea ce ajunge să fie cumpărat de către un tânăr este mai mult decât un simplu tricou, este un material special ales pentru culoarea aței și tipul de cusătură, atent poziționată, pentru a da tricoului un aer cât mai nou și unic, după părerea lui Andreas. El a început să picteze pentru prietenii lui și așa și-a dat seama de potențialul său: Pe piele pictez lucruri mai ciudate, diferite, nu am ceva în gând, dar pe blug dacă lucrez cu ulei, pot să lucrez mai în detaliu.

Procesul prin care personalizează o geacă diferă după tipul de material: Pentru o geacă de piele durează între o jumătate de oră și 4 ore. Trebuie să degresezi pielea cu spirt sau acetonă și după să dai cu primul strat de vopsea albă și după poți da cu culoare.  Stratul alb este pus pentru că altfel culorile nu se văd pe negru. Iar pe o geacă de blugi depinde de culoarea cu care pictezi << cu culoarea de textilă nu se prinde sau vor fi culorile foarte întunecate, dacă pictezi cu acrlic durează în jur de  jumătate de oră – o oră, iar dacă lucrezi cu ulei durează 4 zile să se usuce și trebuie în fiecare zi lucrat pentru detalii>>.
Andreas se declară dezamăgit de ceea ce vede în magazine așa că s-a decis să lanseze un magazin online alături de Ana, o prietenă care a lucrat ca intern pentru un designer vara trecută: Conceptul -magazinului- a circulat în mai multe variante. Sper că până la începutul verii îl vom lansa – pe Instagram. Cei interesați vor găsi haine nu chiar atât de obișnuite, ceva mult mai modern decât ce este pe piață. Ne axăm pe fiecare detaliu, de la ață la cusătură, la material și la ce privește desenul pictat. Așa că ne străduim să fie ceva cât mai complex și pe gustul generației noastre.  Pe tip de croială, o să fie multe exemplare, de diferite mărimi, iar cele pictate, pe comăndă.

Iar când vorbim de stilul pesonal, Andreas admite că nu are unul: Nu sunt un personaj din desenele animăte să port aceleași haine în fiecare episod. Întradevăr nu fac schimbări drastice prea des, dar nu există oricum ceva ce stagnează înafară de majoritatea accesorilor (încluzând ca în majoritatea timpului port borsetă).

  Când vine vorba de stilul de îmbrăcăminte, Cezar nu a abordat doar unul: Îmi place să fac un melanj de stiluri destul de diferite între ele. De exemplu într-un singur outfit pot avea piese vintage, custom, hype sau casual. Exact ca în muzică, nu m-am putut opri la un singur stil. Nu pot asculta un singur gen muzical ca să pot judeca o persoană după gusturile sale muzicale. Trebuie, în primul rând, să îi înțeleg gusturile, așa și în îmbrăcăminte. Nu pot judeca un snob care poartă haine doar ca să își arate supremăția financiară dacă nu studiez stilul său. Totul a început -legat de măgazinul online- când m- am îndrăgostit de Balmain și Vetements și am conștientizat că nu îmi pot permite o pereche de blugi de 1.000$. Am stat cu gândul la ei până în momentul în care mi-a venit o idee de design pe care nu am găsit-o nicăieri și am început să mă joc cu materialele. De acolo mi-au mai venit idei pe care le tot pun în practică, a adăugat Cezar.

Procesul de creare al unui blug este migălos și necesită răbdare, după cum mărturisește Cezar: O pereche de blugi ruptă cu petice pe dedesupt sau o pereche pe care să o fac să pară <<stone-wash>> durează câteva ore, de la 2 până la 12. Ceva cu multe mărgeluțe sau paiete poate dura chiar și mai mult. Dacă e pe bază de decolorare se face destul de usor, durata este  tot de câteva ore, dar procesul este mult mai ușor. Ce e pe baza de vopsea poate dura de la 30 de minute, până la cateva zile. Totul depinde de model.

 Piața este destul de saturată de tot felul de persone care fac ‘’customuri’’.  Majoritatea se ocupă de pictură pe sneakers sau geci de blug. Pe partea abordată de mine sunt mult măi puține persoane, declară Cezar.  Acesta speră că trendul pe care l-a adoptat să se transforme în ceva mai mult:  Din păcate în momentul de față nu pot să ofer foarte mult timp acestui hobby, deoarece am foarte mult de învățat, dar ideeile se strâng și în curând o să iasă niște modele foarte frumoase. Visul meu e să dau la Design Vestimentar dar sunt destul de realist și o să fac asta în paralel cu facultatea de construcții și poate, dacă o să am succes pe viitor, o să las mapa de inginer și o să fac asta full time. Cum vrea Dumnezeu. Nu se simte amenințat de piața în continuă diversificare a acestui trend, ba chiar, pentru cei interesați de magazinul său, acesta ne-a dat mai multe detalii: Până acum banii de buzunar i-am făcut din resell de haine și sneakers hype pe grupuri destinate de pe Facebook, dar am vazut că  în ultimă vreme este o modă să îți deschizi pagina de Instagram și am zis să încerc să vând și așa. Acolo puteți găsi piese strânse în ani, pe care m-am decis să le dau, haine și pantofi de toate felurile de la casual la hype, custom și vintage. Iar unele haine, în special bluzele în stil  <<tie dye>> și cămășile, sunt unisex și la prețuri convenabile.

   Iustina este adepta stilului vintage îmbinat cu cel actual, despre care spune că are un farmec aparte doar dacă știi cum să-l pui în evidență: Îmi place foarte mult moda aniilor 80’ și obișnuiesc să combin moda minimălistă cu cea retro.  Ea mărturisește că are obiceiul de a-și verifica dulapul lună de lună, pentru a vedea ce mai poarta și ce nu măi poartă.  Iar de acolo, împreună cu o altă prietenă, a fondal Digitzoale: Ne-am gândit primă dată să mergem la yard sale-uri și ne-a mers treaba doar că am vrut să arătăm măi mult din ce putem noi. Astfel, ne-am gândit să devenim administratore ai unei pagini de Instagram. Inițial nici nu am știut cum să începem, și cumva am plecat de la zero. Am vrut să fie totul unic, să reprezinte o noutate pe Instagram și chiar cred că a mers așa cum trebuia, de la nume până la toate postările noastre. Un alt atu pe care îl au cele două este modul unic prin care își împachetează coletele, metoda îndragită de cumpărătoare: Am vrut să pară cât măi vintage și retro. Ne-am gândit că împachetarea asta a hainelor să fie cât măi simplă și detaliul de deasupra sau un desen să fie atu-ul nostru, cheia succesului cumva. Nu cred însă că asta ne-a adus succes, ci hainele frumoase pe care le vindem și cum le prezentăm pe Instagram.

Unele dintre articolele, pe care încă le măi puteți găsi pe pagina de Instagram, sunt o pereche de blugi și o geaca pictate cu foarte multă dragoste, spune Iustina. Eu nu mă pricep atât de bine la desenat doar că am o prietenă care desenează foarte frumos. Am vrut cumva din vara să încep să desenez și ea m-a încurajat să fac chestia asta. Îmi place să duc măi departe ideea de DIY pentru că e foarte frumos să iei o bluză care nu pare atât de frumoasă la început și după să o faci tu să pară cât măi frumoasă și cât măi specială, menționează Iustina. Iar când vine vorba de procesul de creare a unei haine, aceasta adaugă că: Mai întâi mă uit la ea și mă gândesc ce aș putea să îi fac sau ce aș putea să îi adaug sau să scot. O probez și mă gândesc cum și până unde aș putea să o tai ca să arate bine.  Unele le-am măi și pictat, le-am adaugat un lanț, tiv, le modific << Cum ar fi puloverul, bluza sau pantalonii, pe care i-am taiat, respective scurtat, pentru a le da un aer și măi retro>>.
 Când vine vorba de viitorul magazinului, Iustina este încrezătoare: Noi aveam de gând să colaborăm cu Floare la Ureche de foarte mult timp, de prin vară, doar că nu știam exact cum să facem. Acum avem chiar și un concept: timp de trei luni o să postam (de fapt, puțin întarziat acest outfit), 3 outfit-uri în ianuarie.  În februarie  o să facem un give away și în martie un mare  yard sale într-o gradina foarte frumoasă << a la Digitzoale și Floare la Ureche>>.

  Cristiana a avut oportunitatea de a face parte dintr-o comunitate de liceeni, Learnity, iar la cursul de antreprenoriat, proiectul final consta în a iniția și dezvolta o “firmă” proprie în urma skill-urilor acumulate de-a lungul cursului, alături de alte două colege: Conceptul a rezultat din urma nevoii de a recicla haine (deoarece e o mare pierdere de materiale) și de a pune în evidență personalitatea fiecărui client. Am creat contul de Instagram și de Facebook unde expunem colecțiile proprii, dar există opțiunea de comenzi private (în care clienții ne dau mesaje cu ideile proprii). De asemenea, cu fiecare story pe care îl postez, doresc să arăt clienților etapele de creație ce stau în spatele fiecărui produs.

Acum aceasta lucrează singură, dar nu este descurajată. La început Cristiana admite că a fost greu să se facă remarcată, dar după ce a văzut reacțiile primilor clienți și numărul crescător de comenzi, s-a bucurat: Cumpărasem tricouri de la Decathlon de 10 lei și culori de 40 de lei și simțeam cu ies în pierdere, dar când am văzut reacția primului client, am zis că nu mai contează. Aceasta încearcă să discute cu fiecare cumpărător legat de modelul pe care îl dorește: Tricoul poate să fie accesoriul pricipal în outfit sau să fie accesorizat cu bijuteriile potrivite, dar asta depinde numai de client, a adăugat Cristiana.
 Stilul său este un alt lucru care îi face pe clienti să adopte sau să incorporeze  bluzele Cristianei: L-am ales deoarece mă simt sigură pe mine și puternică, dar și super confortabilă în hainele pe care le port. De asemenea, e stilul care îmi pune cel mai bine în evidență trăsăturile, personalitatea și feminitatea. Faptul că aceasta pictează tricourile a fost unul dintre motivele pentru care comenzile vin, iar procesul nu este unul complicat: Dacă nu fac eu conceptul, ci clientul, încerc să adun cât mai multe idei și îi trimit schițele. Încerc să ajung la o cale de mijloc, iar mai apoi imi ia cateva ore sa pictez tricoul. Depinde de schiță și detalii. Îl las la uscat, iar mai apoi îl fixez cu fierul de călcat.
Viitoare studentă la design interior la Milano, aceasta își doreste ca magazinul ei de pe Instagram Patch Wear: Să devină un showroom pentru experiența și interacțiunea dintre client și hainele personalizate.

  Daria spune că cel mai important este să te simti bine în pielea ta, cat mai comod, iar vestimentația poate să difere, în funcție de stările sufletești sau fizice: Mi-aș caracteriza stilul ca un mix între grunge și trendy. Nu am mereu același stil, poate într-o zi vreau să fiu mai feminină, să port o rochie, haine mai colorate, în alte zile abordez un stil mai casual și port <<all black>>.

Aceasta găsește acest trend extrem de interesant: Ai o varietate de modificari pe care i le poti face, de exemplu, unui tricou alb basic. Aplicând accesorii și diverse tăieturi aceasta poate să fie piesa de rezistență a unei ținute. De fapt, după părerea mea, DIY nu este un stil, este o modalitate, un mijloc, prin care poți adopta anumite stiluri. De exemplu, de multe ori nu găsim în magazine ceva pe placul nostru, indiferent dacă este clasic, grunge, vintage, etc. Găsim însă ceva foarte asemănător. Și datorită “procesului” DIY, poți modifica obiectul respectiv într-un produs exact pe placul tău. Să ținem cont și că unele măsuri nu ni se potrivesc, unele culori nu ne avantajează, la fel ca și unele stiluri. Și atunci, recurgem la DIY.
Cel mai mult îi place Dariei să modifice pantaloni sau bluze, fiind zona ei de confort: Totul depinde de modelul pe care vreau să îl obțin. În mare parte nu mă arunc spre modele care să dureze foarte mult. Încerc să îl limitez la perioada în care o fac cu placere, durând prea mult încep să mă plictisesc și din păcate câteodată ajung chiar să abandonez proiectul. Dar în general durează între 3-4 ore. Bineînțeles, mai este și varianta în care sunt oarecum presată de timp și atunci trebuie să improvizez ceva. Surprinzător, de cele mai multe ori, inspirația vine exact când am cea mai mare nevoie de ea. Am fost surprinsă să reușesc să aranjez o haină de blană cumpărată. Îmi venea până la genunchi și nu-mi plăcea, așa că, ajutată de mama mea am reușit să o scurtez și acum este geaca mea de iarnă preferată. În momentul de față, nu-și ocupă tot timpul cu acest hobby: Îmi este mai comod să cumpăr haine gata făcute câteodată. Cu șiguranță, cu  timpul, se poate transforma în ceva mai mult, cu multă atenție și idei originale. De ce s-ar mai numi DIY dacă nu este făcut de tine și pe placul tău? a continuat Daria.​
Când vine vorba de moda “Diy”, îți pui sufletul în acel obiect vestimentar. Ajungi să te exprimi non-verbal prin acest trend, care este și el  tot o formă de artă. Iar această artă este mai departe vandută tinerilor care au gust și știu să aprezieze munca celor din spatele conturilor atent aranjate și pline de diversitate, pentru a mulțumi pe oricine.

​​

You may also like

Leave a Reply