„Revolution is the new norm”

redactor: Sophia Tiganas  //  poze: Lucia Hossu-Longin
Revolution is the new norm.” Această sintagmă poate să însemne multe lucruri, depinzând de la o persoană la alta. În schimb, în urma evenimentului organizat de Interact Cișmigiu în seara de 18 ianuarie, multă lume se va mai gândi la un singur lucru când vine vorba de acele cuvinte: prezentarea de modă cu același titlu în cadrul căreia 11 tineri designeri de modă au avut ocazia să își expună creațiile.
Având loc la Hotel Caro București, a treia ediție a prezentării anuale de modă organizate de clubul Interact Cișmigiu a abordat tema futurismului. Alături de tinerii creatori de modă implicați în proiect, echipa Interact a avut ca scop atât încurajarea unei gândiri noi prin abandonarea stereotipurilor, cât și susținerea secției de grafică a Universității Naționale de Arte București.
Am avut ocazia de a discuta puțin cu trei membri ai echipei responsabile de succesul evenimentului. Teodora Bibiri, Elena Cinteacă și Dragoș Ilie. Pentru fiecare dintre ei, „Revolution is the New Norm” avea o altă semnificație, de la reinventarea societății prin artă și modă, până la influențarea acestor arte prin viziunea fiecărui designer asupra temei. În schimb, toți trei ne-au mărturist cât de mândri sunt acum că și-au văzut munca dând roade. Dragoș, care a stat în backstage în timpul prezentării, a spus: „Nu puteam să văd reacțiile publicului, dar când am auzit aplauzele a fost de ajuns să înțeleg că munca noastră a meritat, iar acum ne putem bucura de succesul evenimentului.” Elena a dat dovadă de același sentiment, zicându-ne bucuroasă în timpul discuției noastre că prezentarea a fost un apogeu al evenimentelor Interact și că ea consideră că totul a ieșit exact cum și-ar fi dorit. Teodora, cea de-a treia membră a echipei Interact cu care am vorbit, ne-a spus: „Pentru mine, <<Revolution is the New Norm>> nu a fost numai proiectul la care am muncit timp de 6 luni, a fost o experiență prin care am învățat foarte multe despre mine și am cunoscut tineri designeri care își vor lăsa amprenta în industria modei. Atmosfera este genială, există atâta diversitate aici, toți designerii sunt foarte diferiți.” 

Majoritatea creatorilor care au participat la eveniment studiază la liceul de artă Tonitza, iar în agitația constantă de dinaintea prezentării, am reușit să vorbim cu 8 dintre acești tineri designeri.
Când au fost întrebați cât de mult au lucrat în total la creațiile lor, răspunsurile radical diferite ale fiecărui designer au demonstrat diversitatea metodelor prin care s-a ajuns la rezultatele finale. Pe de-o parte, unul dintre designeri a muncit o lună la fiecare creație, dar altă creatoare se apucase de lucru cu o săptămână înainte de prezentare. Cineva a muncit mai mult la schițe, iar alt creator ne-a povestit cum a cusut timp de o săptămână zi și noapte.

Dar ce înseamnă „Revolution is the New Norm” pentru fiecare dintre acești tineri? Răspunsurile au fost chiar și mai variate decât cele de mai devreme, și fiecare designer a fost bucuros să-și împărtășească viziunea asupra temei. Pentru Alexa Mihaescu, pentru care acest eveniment a reprezentat prima ei prezentare de modă, tema serii înseamnă o reproducere a trendurilor din prezent. „Este important să iei ce se întâmplă în jurul tău și să îți lași amprenta. Piesele mele sunt bazate pe trendurile din anii aceștia, recreate în propriul meu stil.”

Daiana Ion, pe de altă parte, se bazează pe o viziune mai pesimistă față de viitor. „Pentru mine, <<Revolution is the New Norm>> înseamnă un viitor dărăpănat, care a fost stricat de oameni. De aceea, creațiile mele au o tematică radio-activă, concentrate pe o atmosferă post-apocaliptică.”  
După Daiana, a  fost rândul Angelinei Halimeh să ne vorbească despre viziunea ei. Pentru ea, această prezentare a fost al treilea an în care a colaborat cu clubul Interact. „Am vrut să îmbin stilul <<ready to wear>> cu stilul nonconformist. Intenția mea era ca piesele mele să poată fi recunoscute de lume.”
Andi Zhong este pe aproximativ aceeași lungime de undă cu Angelina. „Acest proiect simbolizează noutate. Sper că în viitor, creațiile mele vor putea fi recunoscute drept munca mea.”
Următorii creatori cu care am discutat au fost Silvia x Theodor Niculae, un duo dinamic care a știut imediat cum să își exprime viziunea. „<<Revolution is the New Norm>> înseamnă libertate de exprimare, depășirea limitelor gândirii prin cromatică și o mulțime de alte idei care, îmbinate, duc la o explozie de creativitate.”
Maerryam, care colaborează cu echipa Interact pentru a doua oră în scopul acestei prezentări, este inspirată de trecut mai mult decât de viitor. „Tema futurismului nu mi-a adus aminte de moda viitorului, ci mai degrabă de curentul futurismului din anii ’50-’60. M-au inspirat artisiții italieni din acea perioadă, care au revoluționat arta prin dinamismul operelor lor.”
Cât despre Alice Maria Bilă, acest eveniment a reprezentat o experiență plăcută care o va ajuta în viitor, și a rămas impresionată de atmosfera prietenoasă de pe durata întregului proiect.
Nu în cele din urmă, creatoarea din spatele Marigo Design a fost inspirată în totalitate de tema futurismului. „Este al treilea an în care fac parte din prezentarea de modă Interact, dar încă mă bucură atmosfera de aici. Toată lumea a fost super fericită să își vadă munca dând roade.” 
Se putea observa cu ochiul liber câtă muncă a fost depusă în acest proiect, fiecare detaliu fiind perfect pus la punct de către echipa din spatele proiectului. De la alegerea locației până la muzica pe care defilau modelele fiecărui designer, toate detaliile s-au îmbinat pentru a crea o atmosferă plăcută, dar în același timp diferită de un eveniment oarecare. Totul părea să fi fost ales pentru a pune în lumină creațiile prezentate și tema futuristă abordată. Mara Caluschi, o membră a clubului Rotaract, ne-a vorbit pe scurt despre impresia pe care a avut-o după prezentare. “Pentru mine, <<Revolution is the New Norm>> înseamnă că în prezent, nu mai poate fi vorba de o continuitate din punct de vedere al trendurilor. În general, totul este o revoluție: totul este în schimbare, mereu va exista ceva nou. Atmosfera de aici este foarte interesantă, mi-au plăcut în special scena și luminiile. Mi se pare că au pus extrem de bine în valoare modelele, care s-au descurcat la rândul lor de minune în prezentarea creațiilor designerilor.”
Într-adevăr, nu există nimic ce am putea să reproșăm echipei din spatele acestui proiect. Evenimentul a fost unul foarte reușit și cred că se poate spune că vorbim în numele tuturor când zicem că suntem nerăbdători să vedem ce vor pregăti anul viitor. Poate că „Interact Fashion Show is the new Paris Fashion Week”.

You may also like

Leave a Reply