Viața imită mema sau mema imită viața?  

redactor: Vlad Ghinescu

Cuvântul “memă” (pronunţat “mim” în limba engleză) se referă la o activitate, idee sau comportament care se transmite de la om la om în cadrul unei civilizații, cu scopul de a duce mai departe o anumită temă. Astfel, memele sunt mijloace de transfer ale anumitor concepte și simboluri culturale, fiind comparate de către unii antropologi cu genele umane, deoarece se multiplică, au parte de “mutaţii” și urmează un anumit tipar, asemenea selecției naturale.

De la apariția sa și până în prezent, sensul cuvântului s-a adaptat puțin. De aceea, când cineva vorbește despre meme, primele lucruri care ne vin în gând sunt diverse seturi de imagini, videoclipuri, piese muzicale sau chiar anumite texte cu caracter umoristic care urmează o temă și un tipar comun, găsite pe Internet. Memele sunt trimise de la internaut la internaut cu scopul general de a transmite o idee. Acest scop este facilitat de către tonul amuzant și adesea ironic al memelor.

​Toate aceste caracteristici transformă memele de pe internet în mijloace inedite de comunicare. Ele pot fi trimise ușor și înțelese aproape instantaneu, făcând comunicarea mai rapidă și mai plăcută. Într-un fel, se poate spune că ne extind vocabularul, nu neapărat prin eventualele cuvinte pe care le conțin, ci prin sensul pe care fiecare memă în parte îl are pentru individul care o vede: diverse tipare de comunicare online pot exista în cadrul anumitor grupuri de oameni, dând naştere memelor proprii ale diverselor cercuri de prieteni, colegi sau alte ranguri de cunoştinţe.

Ba chiar mai mult, memele ne pot sprijini comunicarea atunci când limbajul uzual ne lasă la nevoie; este mult mai la îndemână să trimiţi iubitei/iubitului o imagine precum cea de mai jos decât să îi scrii un bilet cheesy şi anacronic de genul „Te iubesc ca pe ochii din cap, dragostea mea!” care te-ar face de râs şi care ţi-ar încheia abrupt relaţia.
Această versatilitate şi simplicitate a uzului oferă memelor digitale proprietăţi aparte, ce le diferenţiază de alte forme de exprimare. Dar, ca orice lucru de pe lume,şi memele pot avea efecte negative dacă sunt folosite fără măsură. Din pricina comediei de tip ironic şi/sau vizual de care sunt acompaniate, memele pot ştirbi capacitatea de exprimare sinceră şi serioasă a unui individ. Cred că fiecare dintre noi cunoaşte cel puţin un copil sau tânăr mai retras, care şi când ridică ochii din telefon, o face pentru a răspunde sarcastic, răutăcios ori cu o trimitere la vreun videoclip sau imagine virală chiar şi celor mai banale întrebări. Dacă cunoşti pe cineva în acest stadiu, încearcă să îi explici faptul că restul oamenilor se simt respinşi de atitudinea sa, şi că memele, ca orice lucru bun din lume, trebuie să fie uzate cu cap.

You may also like

Leave a Reply