redactor: Vladimir Ciobanu // colaj: Ruxandra Anghel
În ziua de astăzi, aproape toată lumea știe ce este acela un selfie, însă nimeni nu știe de unde a devenit acesta un trend sau ce înseamnă cu adevărat.
În caz că faci parte din acei 1% care nu știu ce este acela un selfie, “Selfie este o fotografie autoportret, realizată digital, cel mai des pentru a fi postată pe rețele de socializare”- conform Wikipedia. Deși conform anumitor persoane, selfie-ul este un autoportret al aparențelor.
Trecutul selfie-ului
Înainte de orice, istoria stă la baza selfie-ului.
Din câte se pare, primul selfie nu a fost chiar digital… acesta a fost o pictură, făcută în 1524 de către Parmigianino. Acesta s-a pictat singur și i-a dăruit unui preot pictura sa , demonstrând că selfie-urile sunt făcute pentru a fi date mai departe.De asemenea, nici al doilea selfie nu a fost digital, a fost un desen făcut de Rembrandt în 1630 care reprezenta foarte bine ceea ce numim noi azi “botul de rață”.
Și, în sfârșit, primul selfie digital a fost făcut de către Robert Cornelius! Acesta a pregatit aparatul, a fugit în fața sa și a făcut poza, demonstrând cât devotament poți pune în crearea unui selfie perfect.În 2011 a fost folosit pentru prima oară hastagul selfie de către o femeie pe nume Jennifer Lee. De atunci, hastagul a mai fost folosit de peste 80 de milioane de ori. Adolescentele tind să facă cele mai multe selfieuri, împreună cu bărbații de peste 40 de ani #dadselfies.
Prezentul selfie-ului
Ajungând din istorie în prezent, Fotografiile de tip selfie au cucerit lumea online, iar popularitatea lor naşte dependenţă în rândul tinerilor şi nu numai. Potrivit oamenilor de ştiinţă, persoanele care postează la nesfârşit selfie-uri pe reţelele sociale prezintă trăsături caracteristice pentru personalităţile psihopate.Persoanele care nu se pot oprii din a face selfie-uri și din a le posta pe Facebook, Instagram sau chiar Twitter, sunt, cel mai probabil, narcisiste și lipsite de empatie. Narcisismul este asociat cu vanitatea şi sentimentul de superioaritate din punct de vedere al inteligenţei şi atractivităţii.
***pauză de narațiune***
Coșul de pe obraz
Să spunem că ești în camera ta și treci pe lângă oglindă. Îți observi stilul superb de îmbrăcăminte și cât de impecabil arăți.
Te gândești “Haide să îmi fac un selfie, dăcă tot arăt așa de bine și să vadă fostu’ ce a pierdut!”
Îți aranjezi părul, te pui în lumina bună și începe distracția. Un selfie de sus, unul de jos, unul din stânga și unul din dreapta. Te uiți la poze și nu îți place niciuna așa că –tu- continui și faci poze. Minutele trec și vezi că stai de 30 de minute cu telefonul în mâna, făcând poze. Până la urmă alegi o poză, dar te gândesti “Oare Alexia de la 12G o să comenteze de cosul meu de pe obraz peste care am pus mult fond de ten ? Sau oare Andrei de la 11D o să îmi dea like?” te gândești la toate posibilitățile, dar până la urmă stai 20 de minute să îți editezi selfie-ul și ajungi la descriere.Te gândești amarnic ce să pui. “Oare #misterioasă cu un emoticon de trandafir? Sau vreun vers care nu are absolut nicio legătură și doar îmi place mie?”
În final postezi poza, având ca descriere un emoticon cu stele, Alexia îți dă doar like, iar fostu’ și Andrei la fel (deși tu știi sigur că Andrei voia să-ți comenteze, dar Alina cea geloasă nu l-a lăsat) și ai trăit fericită până mâine, când te-ai uitat din nou în oglindă.
***sfârșitul pauzei***
Viitorul selfie-ului
După cum, cel mai probabil, toți știți, “selfie” a fost cel mai folosit cuvânt în anul 2013, an care a inclus și primul “pope selfie” (un selfie care include și un preot). Nu cu mult timp după, în anul 2014, selfie-ul prezentatoarei Ellen, făcut la nominalizările Oscar, a fost cel mai distribuit selfie vreodată.
Cu toată această istorie în spatele său, oare popularitatea selfie-ului va crește sau va scade? Ei bine, o putem întreba pe Kim Kardashian, care a scos o carte cu 2.000 de selfie-uri, și sigur vom afla răspunsul corect.